Länkkataloger är ett bra sätt att få inlänkar till din webbplats. Dessa länkar ger både besökare direkt från länkkatalogarna, men kanske ännu viktigare är att inlänkar gynnar din webbplats på sökmotorerna.
Sökmotorerna å andra sidan försöker hålla koll på länkkatalogerna, vilka som är seriösa och vilka som bara är länkfarmar som endast har till syfte att manipulera de länkade sidornas pageranks. Det är viktigt att undvika oseriösa länkkataloger/länkfarmar eftersom det kan skada din hemsidas ranking på Google.
Google vill kunna presentera så relevanta sökresultat som möjligt, och vill därför inte att webbplatser ska kunna manipulera sin position och ranking. Jag tror det är främst den kommersiella delen av denna länkning de vill åt. Länkkatalogerna erbjuder olika varianter av betalning för att din webbplats ska komma med i länkkatalogen. Antingen lägger du upp en tillbakalänk till länkkatalogen eller så betalar du för en publicering och slipper på så sätt att smutsa ner din hemsida med utlänkar. Ett tredje alternativ är att du får en No Follow-länk i katalogen utan att behöva göra någonting.
Det jag menar med allt detta svammel är att du bör vara kritisk när du väljer att registrera dig till länkkataloger. Om länkkatalogen är svartlistad av Google finns risken att även din sajt blir straffad på något sätt för att ha koppling till den.
Tråd på SEO-forum som berör detta ämne
Var också försiktig om/när du anlitar ett SEO-företag för att optimera din webbplats. Dessa företag har ofta egna länkfarmar som de använder för att ge din webbplats inlänkar. Om samma företag även har utvecklat din webbplats är det inte omöjligt att de har gömt en länkfarm på din webbplats. Genom att göra detta på alla sina kunders webbplatser och sedan korslänka mellan dem kan de höja allas ranking, och få nöjda kunder.
Lämna ett svar