Förändring av Infoz artikelkatalog

Eftersom min artikelkatalog Infoz.se nu börjar bli ganska rik på artiklar har jag bestämt mig för att göra om sajtens struktur en aning. Artikelkatalogen innehåller just nu över 230 artiklar som alla är länkade från startsidan. Det tycker jag (och säkert även Google) är på tok för många länkar på startsidan. Planen i dagsläget är i alla fall att direktlänka till tre artiklar ur varje kategori från startsidan. Länkar till de övriga artiklarna kommer finnas på en kategorisida som blir mellanhand mellan startsida och själva artikeln. Detta kommer förutom att minska antalet länkar på startsidan även göra att sajten får ytterligare 17 sidor. För att ge kategorisidorna lite mer innehåll ska jag försöka skriva en beskrivande text om kategorin på 400-500 ord. Detta för att försäkra mig om att text/länk-ration är god och att Google då blir extra villig att indexera kategorisidorna.

Vad tror ni om upplägget? Det är ju inget nytt direkt, men hur kommer det påverka PR-flödet på sajten. Kommer det bli mindre attraktivt att ha en länk i en artikel på Infoz? Min gissning är att artiklarna kan komma att förlora lite styrka genom denna förändring. Men det kanske går jämnt upp då sajten som helhet borde tjäna på det. Jag har ju dessutom kvar ”Wikipedia-länkningen” mellan de olika artiklarna för att sprida PR samt snabba upp indexeringen av nya sidor.

Jag har även haft lite problem med att få alla artiklar indexerade av Google. Det kanske beror på dagens upplägg med över 230 internlänkar på startsidan.

3 kommentarer

  1. Jag misstänker att artiklarna du inte länkar från förstasidan kommer tappa en del i värde till en början men om du kör vidare i samma stil som du gör nu så kommer troligtvis samtliga tappa i värde. Kommer du även lägga in en topplista, på förstasidan, med artiklar som vanligtvis drar in extra många besökare? En annan idé vore kanske att länka till relaterade artiklar under varje artikel för att på så vis sprida kraften.

  2. Någon form av förändring bör ju ske på Infoz men jag är lite kluven i vad. Till en början var jag väldigt positiv till Infoz och hur enkelt uppbyggd den var. Men nu när det börjar bli ett antal artiklar vet jag inte om man kanske skulle kört någon cms ändå, som tex WordPress. Blir väl lättare underhållsarbete och man kan visa relaterade inlägg som Stefan pratar om?

    Fast det kan ju vara lite trixxigt att fixa in en cms nu när man kört utan ett tag.

  3. Den interna länkningen idag består dels av startsidans länkar till artiklarna, men även länkade ord mellan artiklarna. Länkarna mellan artiklarna är inte nödvändigtvis ett tecken på relaterade artiklar, utan det är snarare om ett ord som är en annan artikels namn så länkas det. Likt Wikipedia som jag skrev i inlägget.

    Om jag överväger ett CMS så blir det nog att skapa ett eget enkelt administrationssystem som även skulle kunna vara kopplat till ett formulär på sajten. Då skulle man slippa att klippa och klistra från mailen. I dagsläget är dock inte tillströmningen så stor att det blir jobbigt. Eftersom jag är petig med att HTML-koden ska vara korrekt så vill jag mata in HTML och text i databasen via formulären. Om man skriver en text som ska skickas in så får man helt enkelt följa mallen och skriva:

    (h1)Rubrik(/h1)
    (p)Text text text text text text(/p)

    (h2)Underrubrik(/h2)
    (p)Text text text text text text(/p)

    …osv…

    Vad gäller SEO-värdet på artiklarna tror jag precis som dig Stefan. Att fortsätta på samma sätt och till slut ha 1000 länkar på startsidan är inte hållbart. Hur jag än gör så kommer artikelsidorna tappa kraft, men det skonsammaste blir nog att skapa undersidor för resp. kategori.

    Blir det ett CMS så är det enkelt gjort att bygga in så att man kan välja vilka artiklar som ska få extra publicitet, alternativt låta dem konkurrera med antal läsningar eller helt enkelt slumpa. Jag är nog inne på att belöna de med flest visningar.

    Slutligen på denna långa kommentar. Jag börjar med att skapa en ny struktur i enbart HTML. CMS kan man bygga in enkelt i efterhand. Det jobbiga blir att mata in alla artiklar i databasen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *