Inför sommaren när många beklagade sig över den vanliga lågkonjunktur som brukar drabba webbplatser denna årstid gladdes däremot jag åt den stundande högkonjunkturen. Detta eftersom jag har många sajter som inriktar sig mot sommarturism. Nu verkar det dock som att min lågkonjunktur har kommit.
Sedan en tid tillbaka har trafiken till Bilsemester.net successivt fallit. Detta är en sajt som verkligen har sin högsäsong under sommarmånaderna och till viss del under våren. Till Lübeck.nu håller sig däremot trafiken från Google i sig skapligt. Det beror nog mycket på att denna stad passar som resmål året om, men med tyngdpunkt under sommarmånaderna. Staden är populär för de som gränshandlar sprit eller för de som bara vill komma bort några dagar. I december kan man dessutom gå på julmarknader, vilket lockar många.
Nu till det det mer generella om hur man kan förutspå trafik och intäkter med Google Insights for Search. Verktyget används ganska flitigt för att jämföra söktryck på olika termer så att man kan välja ut vilka som är bäst att optimera för. Jag vill propagera för ett lite annat användningsområde för denna tjänst. Det är att titta på under vilka månader ens sajter har sina toppar respektive dalar. Utifrån detta kan man se om det finns en snedfördelning mellan t.ex. sommar och vinter. Finns det en snedfördelning (och man vill göra något åt det) så är det bara att leta upp söktermer som ligger högt när de befintliga ligger lågt, och utifrån det skapa nya sajter. På detta sätt kan man utjämna intäktsfördelningen mellan olika månader och/eller årstider. Har man en sajt om badkläder så kan man även skapa en sajt om skidkläder och vintersportutrustning, annars kan man nog räkna med betydligt lägre intäkter under vinterhalvåret.
Här nedan är ett urklipp från Insights for Search som visar hur sökningar på ”bilsemester” föll i slutet av augusti. Sökningarna på ”Lübeck” har däremot hållt sig ganska stabilt och den lilla nedgång jag märkt av kan delvis bero på att jag bytte huvuddomän för sajten för en tid sedan.
Intressant, det har jag inte tänkt på! Tack för tipset
Det hade inte jag heller. Jag kom att tänka på det när jag såg de kraftiga variationen mellan sommar och vinter för sökningar på ”bilsemester”. Jag tittade vidare på (kanske) lite mer självklara sökord med variationer.
Thailand – topp vinter
Grekland – topp sommaren
Åre – topp vinter
Stockholm – jämnt året runt
Ofta är man nog medveten om det förekommer stora skillnader mellan årstider, men jag tycker helt klart det finns anledning att kolla upp hur söktrycket ser ut. Även om de flesta åker till Thailand på vintern så kanske de bokar resan i augusti, vilket gör att man kan tjäna på att vara tidigt ute med sin marknadsföringen av sin sajt.