Att skapa och använda länkbeten

Alla sökmotoroptimerare drömmer väl om att slippa bygga länkar till sina sajter. Med bra länkbeten kan man slippa mycket av den tidskrävande jakten på länkbyten till höger och vänster. Det svåra biten är bara att komma upp med ett lyckat länkbete som genererar hundratals eller kanske tusentals inlänkar. Ibland känner jag mig ganska fantasilös och det är oftast det jag minst anar som blir mest länkat. Grejen är väl att man inte ska komplicera saker i onödan. Ofta är det enkla och spontana fullt tillräckligt för att funka som länkbete.

En viktig detalj tror jag är att fånga läsarens uppmärksamhet direkt och inte bli för långrandig i den text som ska fungera som länkbete. Detta är något jag har lite svårt för då jag lätt kan bli långrandig och vika av på sidospår. Det som ofta funkar bra som länkbeten är utförliga guider som löser ett problem; ”Så här stickar du en halsduk på 30 minuter”  eller ”Tjäna pengar på sin blogg – 10 enkla steg”. Sedan finns det länkbeten som är av det humoristiska slaget, t.ex. ett blogginlägg med två meningar text följt av en bild på en full ryss som stoppat in en vodkaflaska på ett konstigt ställe.

Även textens utformning sägs vara viktig för att länkbetet ska lyckas. En lång kompakt text har svårare att locka till läsning än en luftig styckesindelad text med flera beskrivande bilder. Att stopla upp innehållet i punkter eller underrubriker gör det lättare för besökarna att skumma igenom.

För att få fart på ett länkbete kan det vara nödvändigt att själv puffa lite för det i början. Men för att det ska få ordentlig spridning bör det även vara lätt för besökarna att dela på t.ex. Facebook eller Twitter. Kommer det ut i de sociala medierna så snappas det snart upp av bloggare som förhoppningsvis nämner det i ett inlägg.

Hur ska man använda ett länkbete som lyckats?

När ens länkbete lyckats och blivit länkat från många vill man ju dra nytta av länkpopulariteten man tjänat. Ibland kan ju syftet vara att stärka länkbetet självt på Google, men man kan även använda det för att stärka en annan sajt eller sida.

Detta kan man göra genom att länka till sajten eller sidan från länkbetet och på så sätt överföra länkkraft. Allra bäst resultat uppnår man om länkbetet är relaterat (behandlar samma ämne) till sajten som blir länkad.

Alternativ två är att helt enkelt lansera en ny sajt på adressen för länkbytet. Gör man detta så riskerar man såklart att förlora många av de länkar man fått när det upptäcks att innehållet inte är detsamma. Många länkar kommer dock ligga kvar i blogginlägg som blivit gamla och sedan länge försvunnit från bloggens förstasida. Denna lösning är inte särskilt schysst, men den mest effektiva ur ett SEO-perspektiv eftersom man inte förlorar länkkraft som vid vidarelänkning.

En redirect beter sig för besökarna på samma sätt som att man byter ut innehållet, men har den nackdelen att man förlorar länkkraft. En redirect kan dock vara nödvändig om länkbetets URL inte alls passar för sajten som var tänkt att stärkas.

Personligen föredrar jag det första användningsområdet; att länka vidare från länkbetet. Det är schysstast mot dem som varit vänliga att länka, men ger också länkbetet fortsatt liv och möjlighet att locka till sig ännu fler inlänkar.

För några år sedan gav jag kraft åt något man skulle kunna kalla för länkbete. Sajten låg på www.bannerexperiment.com och  gick ut på att alla som länkade fick en liten banner visad på sajten. Från början fanns det 500 bannerplatser som snabbt fylldes med nya inlänkade sajter. De som skickade flest besökare hamnade högst upp bland bannerplatserna. När alla bannerplatser varit upptagna en tid försvann plötsligt sajten och är nu ersatt av en parkeringssida. Domänen har idag PR3 vilket jag tycker är bra för en Adsense for Domains-sajt. Enligt Yahoo Site Explorer har den 18,642 inlänkar.

7 kommentarer

    1. Så sant. Många gånger skapar man länkbeten omedvetet. Om vart tionde inlägg här på bloggen genererar några inlänkar så är jag ganska nöjd.

    1. Kul, det kanske inte gav så många konkreta tips men var i alla fall mina tankar och funderingar. En bra början tror jag är att ha ett stort kontaktnät på t.ex. Twitter och Facebook. Åstadkommer man något man tror kan funka så slänger man bara ut det bland dem och ser om de nappar och sprider det vidare.

    1. Exakt, uppskattat innehåll blir länkat. Det svåra tycker jag är att medvetet skapa något som genererar 1000-tals länkar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *