Inom webbsvängen som jag förmodar att de flesta av mina läsare befinner sig i är det vanligt att enkla och lättlästa fonter förespråkas. Seriösa webbdesigners vill absolut inte bli förknippade med Comic Sans och liknande påhitt a’la 90-tal. Jag är en av dem som rättar mig i ledet och använder ”normala” fonter som Verdana, Arial och Trebuchet. När jag är riktigt busig kan jag dock använda Georgia.
Nu har forskare på amerikanska Princeton University kommit fram till en kontroversiell teori. En font som är lättläst låter läsarens hjärna slappna av, vilket gör att mindre information sätter sig i minnet. Fonter som är lite mer svårlästa gör att hjärnan arbetar hårdare. Denna extra ansträngning säger till hjärnan att informationen kan vara värd att lägga på minnet.
Vill du lära dina läsare något för livet så gör du bäst i att använda en snirklig skrivstilsfont.
Källa: Gizmodo.com
Intressant… På internet tror jag dock att det är viktigt att vara lättillgänglig.
håller med, folk ska orka läsa också!
Nja vet inte om jag tror på den här teorin. Visst är det förmodligen på det här sättet om de menar i sitt sammanhang. Säg t ex att ett stycke text är skrivet med times och sedan kommer en meningen som är i ett annat typsnitt (t ex kursivt) så lär hjärnan greppa det p.g.a kontrasten. Men jag tror inte en svårläst font gör inlärningen bättre.