På senare år har det blivit vanligt att webbyråer marknadsför sig med SEO-anpassade webbplatser till sina kunder. Detta levereras såklart i några fall, men min erfarenhet säger mig att det här med SEO är en bristvara hos de flesta webbyråer. Om ett företag anlitar en webbyrå för att få en webbplats är väl det minsta man kan begära att det går att nå webbplatsen både genom domän.se och www.domän.se. Kan webbyrån sedan leverera en webbplats där besökare och sökmotorer skickas vidare (301 redirect) från domän.se till www.domän.se eller vice versa så kan de sätta en liten SEO-stämpel på sin verksamhet. För att kunna hävda att man levererar SEO-anpassade webbplatser krävs dock mer än en omdirigering. Kunden ska ges en webbplatslösning där man genom admingränssnittet kan styra allt on-page som har betydelse för sajtens sökmotoroptimering. Specialanpassade titlar fär varje separat sida, korrekta rubriker, snygga url:er, fet/kursiv stil, alt-attribut m.m. Allt detta ska sedan generera rätt HTML-kod. Det ska inte få smyga sig in en stylad p-tag som huvudrubrik eller liknande.
Jag tycker att många webbyråer slarvigt bakar in SEO i sina erbjudanden. För det första bör det finnas en webbutvecklare på byrån som har bra koll på SEO, både on-page och off-page. Hur ska man annars lyckas leverera lösninga som är så gott som felfria ur ett SEO-perspektiv?
Nästa punkt handlar om Flash. Nu vet jag att det går en rysning genom kroppen på många av er. Flash kan nog vara den SEO-ovänligaste tekniken som någonsin utvecklats. Den används också flitigt av många ”hippa” webbyråer. Javascript är förvisso även det ett problem, men Flash har blivit så flashigt i designerkretsar. Det är som ett virus som ohämmat sprider sig på webben, men det har tack och lov kommit ett motgift som heter HTML5. Jag har inget emot flashsajter rent designmässigt, det kan vara riktigt snyggt många gånger. Men precis som att vi SEO:are inte alltid kan sätta de mest optimala rubrikerna och innehållet på kundwebbplatser, så bör inte heller Flash-utvecklare tillåtas att totalkvadda kundens synlighet på Google. Det går att göra snygga designer med CSS och det går att sköta mycket SEO genom länkar. Det behöver inte vara antingen eller. Låt istället design och SEO mötas halvvägs.
Jag kan meddela att min webbyrå erbjuder SEO-anpassade hemsidor, och i vårt dyraste paket (eller som extratjänst) finns även off-page optimering. Rätt bra koll har vi på läget också ;)
@Stefan: Det finns guldkorn som erbjuder det bästa av två världar. De jag ger mig på här är dem som använder SEO som ett modeord som måste nämnas.