Som du och alla andra troligtvis redan vet är länkar en mycket viktig del av din sökmotoroptimering. När innehåll och on-page är på plats är det i stort sett bara antalet inlänkar som bestämmer din placering i sökresultatet. Jag har tidigare gått igenom flera metoder för länkbygge, men inte skrivit så mycket om vikten av att optimera denna process.
Alla processer kan optimeras och förfinas. Ditt mål bör vara att på alla sätt få ner kostnaden för detta arbete genom att under samma tid hinna skapa fler länkar. Alternativt skapa samma antal länkar men under kortare arbetstid.
Därför är det viktigt att sätta sig och gå igenom alla moment som dyker upp vid ditt länkbygge. Här nedan går jag igenom några metoder för länkbygge och vad man kan göra för att förfina dessa processer.
Optimera länkbyten
Enligt en tidigare omröstning här på Wedholm.net är länkbyten en väldigt populär metod att skaffa inlänkar. Länkbyten kan tidoptimeras väldigt mycket genom att man sätter upp rutiner och krav. Poängen är att du vill klara av ett länkbyte så snabbt och smidigt som möjligt. Här kommer en liten punktlista.
- Arbeta fram en meddelandemall som enkelt kan modifieras för att passa varje situation.
- Ha en färdig lista över sajter du kan länka från, och vill ha länkar till, som finns med i meddelandemallen.
- Byt många länkar vid varje kontakt, t.ex. fler än 10 st. Strunta i, eller tacka nej till, förfrågningar som gäller enstaka byten. Genom att byta många länkar minskar du din arbetstid per länk.
- Återanvänd gamla kontakter. Då menar jag att du på nytt kan kontakta personer som du tidigare bytt länkar med.
- Få andra länkbytare att komma till dig genom att skapa trådar/inlägg på WN och SEO-forum. Skriv en tydlig beskrining av vilka länkar du vill ha och vad du kan erbjuda, samt att enstaka byten undanbedes.
Optimera bloggkommentering
Länkar i bloggkommentarer är generellt sett ganska dåliga, men genom att optimera denna process kan du ändå försvara användandet av metoden. Google Alerts är ett bra verktyg för att själv slippa googla efter relevanta blogginlägg. Med Google Alerts kan du välja ut ett antal sökord som är relevanta för dig. Därefter meddelar Google dig när de indexerar ett inlägg som innehåller det aktuella ordet eller frasen. Vänta till dess att du fått ett antal alerts och beta av alla blogginlägg på en gång för att spara tid.
Som alltid när jag skriver om bloggkommentarer vill jag uppmuntra dig att lämna vettiga kommentarer som i varje fall tillför lite till inlägget eller diskussionen.
Optimera artikelmarknadsföring
Artikelmarknadsföring innebär att du skickar in texter med tillhörande länkar till artikelkataloger. Att skriva unika texter är något som tar tid och gör denna metod väldigt tidskrävande.
Fabricerade länkar har alltid ett pris, varesig du själv skriver texter eller lägger ut det på extern skribent. I många fall är det ekonomiskt försvarbart att anlita en skribent för att massproducera relevanta texter. Det frigör värdefull arbetstid för dig så att du kan fokusera på det faktiska länkbygget.
Ditt arbete som länkbyggare ska vara att hitta och värdera sajter att bli länkad från. Du kan till och med gå så långt att du ger din skribent en inloggning till ett antal artikelkataloger så att denne själv kan publicera texterna med tillhörande länk(ar). Det krävs lite inledande arbete men när skribenten är införstådd med uppgiften bör det flyta på bra. Det som återstår för dig är att dubbelkolla så att artiklarna är på plats och länkar korrekt.
Hur tycker du alerts fungerar gentemot Google Bloggsök kombinerat med RSS? Tänker främst på att alerts borde kunna upptäcka andra former av sajter som nämner nyckelorden men jag har haft en hel del problem med att gamla inlägg återkommer.
Alerts funkar väl ganska bra, men jag har inte använt det så mycket. Bloggkommentarer är ingen stor del av min länkprofil.
Jag har inte testat Google Alert. I övrigt är det ett bra inlägg.
Själv har jag tagit bort artikelkataloger helt från mina tasklistor när det gäller länkbygge då jag anser att det helt wnkelt inte är värt det. För det första är de flesta svenska generella artikelkataloger rätt värdelösa(finns däremot nischade som är ok) och för det andra är det inte ens säkert att ens artikel blir godkänd, i värsta fall stulen. Jag skulle inte säga att bloggkommentarer är så dåliga så länge man befinner sig i rätt nyckelordskontext, bara man hittar en teknik att tillföra något till bloggposten så hinner man plöja igenom en hel del på en timme utan fastna på ”vad ska jag skriva?”
Svenska artikelkataloger håller helt klart varierande kvalitet. Jag har försökt hålla en uppdaterad lista över svenska artikelkataloger här på bloggen. Att folk stjäl texter kan ju hända även om man inte använder den på artikelkataloger. Men det kanske är artikelmarknadsföring över lag som du övergett.
Bloggkommentarer har vi nog lite olika syn/erfarenhet av. Jag lyckas sällan hitta bra bloggposter och det tar ganska mycket tid för länkar som ofta är svaga.
Jag har alltid förbryllat mig över länkbygge. Hur många länkar behöver ens sajt egentligen ha för att man ska nå toppen i sökresultatet? Självklart så skiljer det sig ganska mycket mellan olika nischer men generellt i en inte så hög konkurrenssatt nisch?
Har alltid även undrat över hur länkar räknas. Om man får 2-3 länkar från en artikel man skriver, räknas dessa som ”två röster” för att få ens sajt att stiga i sökresultatet eller är det en och samma ”röst”?
Om inte artikelkataloger ger speciellt mycket, vad ska man då satsa på? Är det länkbyten mellan massvis med sajter som gäller?
Hur många länkar som behövs skiljer sig som sagt mellan olika sökresultat. En lokal sökning på ”kötthandlare borås” behöver nog bara ett par länkar så är sajten i topp. En viktig faktor för hur många länkar som behövs är hur optimerad sajten är. Jag tänker då främst på att den ska vara innehållsrik, innehålla bilder med alt-text, samt har bra titlar och rubriker.
Om du har 2-3 länkar från en artikel kan man enkelt säga att dessa räknas som en röst. Man vinner inte dubbelt så mycket kraft genom att ha två länkar. Däremot kan man sprida kraften över fler ankartexter när man ändå varit flitigt och skrivit en artikel.
Jag är inte så negativ till artikelkataloger. Bara man ser till att de har gott om inlänkar och är korrekt indexerade. Däremot föredrar jag helt klart länkbyten med relevanta och välskötta sajter.
Mycket bra inlägg, gör likadant själv, förutom när det gäller två punkter: Använder aldrig mallar, utan försöker vara personlig varje gång jag skickar iväg något.
(Sedan kanske det händer att man skriver liknande saker flera gånger, för man har ju vissa ”mallar” i huvudet med :)
Har testat både mallar och fritt skrivna mail, och tycker att jag får så pass mycket bättre respons att jag skippat mallar numera.
Sedan använder jag inte forum så mycket längre, det är mycket skräp som kommer den vägen (eller så har jag bara haft otur), men använde forum väldigt mycket förr.
Men ja, det handlar om att hitta metoder som gör att det hela går snabbare. Dock tror jag att det till stor del handlar om erfarenhet också, efter ett tag vet man ju vad som funkar och vad som inte gör det, hur man snabbt ser om en annan sida man blir erbjuden en länk på är bra eller inte osv.
Så jag skulle nog mest uppmana folk till att byta på, lär man sig lite av varje byte blir man riktigt bra till slut.
Mailmallarna kan vara ganska personliga, eller lätta att göra personliga. Huvudsaken tycker jag är att man har återkommande detaljer färdiga i mailet. T.ex. lista på sajter man kan länka från och vill ha länkar till.
De som vill byta länkar på diverse forum håller väldigt varierande kvalitet. Det håller jag med om. Man får vara nitisk och gallra skoningslöst om motparterna är slöa, har få eller dåliga sajter att länka från.
Du är verkligen inne på rätt spår. Effektivt arbete är något jag strävar väldigt mycket efter. Jobba mindre, men få mer jobb gjort.
Det är en nödvändighet för att växa. Med ett begränsat antal timmar per dygn måste man effektivisera processerna. Annars slår man i taktet alldeles för snabbt. Sedan finns det en gräns för hur mycket man kan förfina processer, då måste man anställa eller anlita folk för att fortsätta tillväxten.
Länkbyten är ju grejen men jag har slutat med det på t.ex. SEO-forum eller liknande eftersom man alltid får en dålig deal. Det är lite som på Fiverr – låter bra tills du inser att allt är en sanning med modifikation. ;) Man får nog gå utanför SEO-branschen för att bli nöjd med sina länkbyten.
Jag tror du kan få till bra länkbyten även med SEO:are och genom SEO-forum. Försök bara vara lite hårdare förhandlare och acceptera inte att få länkar från skräpsajter.
Nackdelen med att gå utanför SEO-branschen är att chansen till stora och tidseffektiva länkbyten minskar. Då träffar du kanske på sajtägare som bara driver en enda sajt. Detta kan vägas upp av att man bara kontaktar riktigt starka och relevanta sajter.
Intressanta punkter du tar upp. Jag försöker såklart ha en variation mellan alla punkter du tar upp. Jag tror att kataloger kan ge rätt mycket sålänge man bygger länkar till katalogartikeln ”andra lagret”-så att säga.