Sökmotoroptimering har länge varit en populär marknadsföringsform för företag som är verksamma med butiker över hela landet, eller som säljer varor via webbutiker till kunder i hela Sverige. Nu är det emelleritd så att folk använder internet även för att hitta dig som är lokal aktör på en enda liten ort i Sverige. Därför kan det vara väldigt lönsamt även för dig som lokal småföretagare att satsa på sökmotoroptimering.
Det som kännetecknar dig som kan vara intresserad av lokal sökmotoroptimering är att du saknar försäljning över internet (eller att den är mycket begränsad) samt att du är verksam på en eller möjligtvis ett par orter. Du har med andra ord dina kunder inom ungefär fem mils radie. Du har säkert en stark anknytning till en viss centralort där den lokala handeln sker. Då är det den orten du ska utgå ifrån när du börjar med din lokala sökmotoroptimering.
Vi kan ta en veterinär som exempel. En veterinär i Linköping vill uppmärksamma linköpingsbor med husdjur att hans eller hennes veterinärklinik finns. För honom eller henne är det omödigt att synas på sökordet ”veterinär” eftersom det är främst personer i Linköping som kommer vara intresserade. Varför skulle en jönköpingsbo köra 12 mil till Linköping för sjukvårdsbehandling av sitt husdjur? Om jönköpingsbon däremot råkar befinna sig i Linköping när hunden blir sjuk kommer denne ta upp mobilen och googla ”veterinär linköping”. Det är detta lokal sökmotoroptimering handlar om. Dina potentiella kunder söker dig som lokal företagare när de geografiskt befinner i närheten.
När man sökmotoroptimerar lokalt handlar det om att optimera sökfraser som innehåller en geografisk plats. En stadsdel, ort, kommun eller län. Det går inte att geografiskt avgränsa Google på denna nivå, utan det är upp till sökarna att avgränsa sig genom att inkludera geografisk plats i sin sökfråga.
Varför satsa på lokal sökmotoroptimering?
Många lokala företagare är nog skeptiska till att marknadsföra sig via internet och sökmotorer. Jag kan ha full förståelse för den skepticismen, men vill förklara varför jag tror att du kommer tjäna på det.
Det är nämligen så att vi har kommit en bra bit in i informationsåldern. Lokalpressens prenumeranter sviker till fördel för nättidningar. Telefonkatalogens gula sidor används inte alls i samma utsträckning som förr.
Många har sedan länge vant sig vid att söka information på internet med hjälp av sökmotorer. Det är främst unga som annammat den nya tekniken, men även en större skara ur de äldre generationerna har på senare år blivit mer aktiva internetanvändare. Det betyder att en stor del av dina potentiella kunder letar efter ditt företags varor eller tjänster på nätet.
Det finns med andra ord en väldigt stor grupp potentiella kunder som du inte når genom tryckta annonser i lokalpressen eller med en listning i telefonkatalogens gula sidor. För att täcka in även dessa behöver du också synas på Google.
Några enkla tips för att öka synligheten lokalt
- Nämn ortens namn i startsidans titel. Om det även passar in i undersidornas titlar bör det nämnas även där. Kanske vill du optimera för ytterligare ett sökord i kombination med verksamhetsorten.
- Var noga med att nämna ortens namn i rubriker och texter på din webbplats. Startsidans rubrik kan t.ex vara ”Veterinärstugan – din självklara veterinär i Linköping”
- Se till att ha kontaktuppgifter på din webbplats. Kontaktuppgifterna ska innehålla telefonnummer och adress. Genom att ha kortfattade kontaktuppgifter i webbplatsens sidfot får du nturligt med den lokala orten (postort) i webblatsens innehåll.
För många branschers sökord räcker det faktiskt att nämna sökord i kombination med ort i titlar, rubriker och texter. Om du är verksam i en större stad kan konkurrensen vara tuffare. Då kan det krävas ytterligare åtgärder för att synas högt upp på dina lokala sökfraser.
Absolut kraftfullt! Det är något jag brukar tänka på att speciellt restauranger och frisörer brukar missa.
På det ämnet skrev jag nyligen en post om hur man kan använda tiden i sina sökord för att göra sökträffarna mer relevanta för användaren. Restauranger som erbjuder nyårsfirande borde t.ex. uppdatera årligen till 2012, 2013, etc. Det går väl lite hand i hand — segmenterandet/specialiseringen i sin copy?
Jag tror ditt exempel med nyår + årtal kan ge bra resultat. Påbörjar man en sökning på ”nyårsmiddag göteborg” får man förslag på sökningar som innehåller 2012 och 2013. Genom att nämna året i det här fallet kan man även ranka bra på de sökresultaten.
Ungefär så har jag alltid jobbat med SEO. Började dessa strategier redan 2006 eftersom det ger logik att sökmotoroptimera så i större städer. Då jag bodde i Athen fungerade detta väldigt bra och jag har tagit med mig detta i mina SEO jobb sedan dess.
Jag tycker det är naturligt att man optimerar för att nå de kunder man kommer kunna konvertera på något sätt. Behöver ju inte vara konvertering online. Ofta förlorar man inget på att struna i de ”nationella sökfraserna” och istället inrikta sig på de lokala. Som jag skriver är det inte så troligt att någon vill åka till en veterinär i en stad som ligger 12 mil bort.
En verifierad sida på Google plus som kopplas är inte fel heller.
+1 på Håkan, liksom maps/places.
Bra tips, håller med Håkan och Jonas att places och plus verkar påverka mycket.