Det har förts en intressant diskussion på Webmaster Network om Bloglovin’s framelösning för att visa blogginlägg som deras användare tipsat om. Det är bloggen Blomsterpassion som anser att Bloglovin’ utan tillstånd återpublicerar deras material på ett felaktigt sätt. Det som händer är att Bloglovin’s användare kan skriva in adressen till en blogg eller ett blogginlägg. Denna sida visas då i ett frameset bestående av en del som länkar/återpublicerar bloggen samt en anan del som består av Bloglovin’s ”verktygsfält” innehållandes navigationsknappar samt annonser. För användaren visas Bloglovin’s URL i adressfältet vilket gör det svårare att avgöra om materialet är redaktionellt från Bloglovin’ eller om det är en inlänkad extern sajt/blogg. Besökare som väljer att lägga till en av dessa sida bland sina faboriter/bokmärken lägger därmed till Bloglovin’s URL, inte den publicerade bloggens URL.
Jag tycker mig se likheter med fallet IMDB.se som för några år sedan körde ett frameset bestående av en top-frame med annonser och en stor underframe som länkade in IMDB.com. Besökaren kom genom denna lösning in på den rätta sidan som var inlänkad i den undre ramen och märkte antagligen inte att det inte var den ”rätta” sidan. Ägaren till domänen kunde således behålla besökarna en lång stund och öka chanserna för annonsklick avsevärt. Av okänd anledning finns denna sajt inte kvar idag. Kanske beror det på att ”riktiga” IMDB slog näven i bordet.
Jag är av den åsikten att Bloglovin’ återpublicerar upphovs-rättsskyddat material i egen förpackning, och med egna annonser som konkurrerar med bloggägarens. Jag är medveten om att rent tekniskt så har de inte kopierat materialet så att det läses och publiceras från deras server, vilket hade varit ett solklart brott.
Enligt min mening så är det här en annan sorts användargenererat material. Den första typen som är helt accepterad är att användare skriver t.ex artiklar som de publicerar på den aktuella sajten. I det fallet finns det avtal om att dessa texter inte får vara stulna av användaren, samt att det avtalas om att sajten har rätt att publicera det användaren skrivit. Om tjänsten uppmärksammas på att en text är stulen så har de självklart ansvar för att utreda detta och eventuellt ta bort materialet.
I fallet med Bloglovin’s frameset så genererar användarna material som de själva inte har upphovsrätten till (d.v.s. de tipsar om andras verk). Dessa användargenererade tips borde alltså, enligt mig, publiceras i vanligt länkformat där de länkade sidorna öppnas i samma, eller i ett nytt webbläsarfönster/-flik.
För mig är den tekniska lösningen med inlänkning inget argument för att materialet inte återpubliceras. Det framgår helt enkelt inte tydligt att man kommer till en extern sajt utanför Bloglovin’ då man fortfarande befinnersig i ett frameset på deras domän. Verket i fråga ”förvanskas” då Bloglovin’s navigations- och annonsramvisas samtidigt.
Nu har jag inte kollat så noga men gag tycker att det är ganska uppenbart att bloglovin gör FEL. Precis som i IMDB-fallet använder bloglovin innehåll som inte är deras.
Kul att läsa en kommentar om debatten! Det finns risk att den blossar upp igen inom kort när jag skapar en ny tråd för att leta efter ett script eller webblösning som liknar Bloglovin. Jag fick ju en SUPERidé under debatten och vet att många bloggerskor skulle skippa Bloglovin och gå över till min variant, som skulle hålla sig inom upphovsrättens gränser, enligt min mening. Tyvärr är jag inte så teknisk, bara påhittig!
Intressant blogg du har om mitt favvoämne, förutom blommor då ;-)
Återkommer! (skall länka upp mig i din länkkatalog oxå)