Jag har tidigare skrivit lite om sökmotoroptimering och har en känsla av att jag fokuserat mycket på inlänkar och länktexter. Nu tänker jag gå igenom lite saker man bör tänka på när man skriver HTML-koden till sin webbplats.
1. Varje sida bör ha en egen unik title-tagg. Den bör också börja med en kort beskrivning av den sida besökaren är inne på. Här är ett exempel: ”Gräsklippare – Tradgardsmaskiner.se”. Personligen så föredrar jag att skriva tvärt om, med sidans namn först och sedan aktuell avdelning, men det är tydligen inte lika bra ur optimeringssynpunkt. Här får man göra en avvägning om optimeringsnyttan är större än läsbarheten för besökarna. Om du har en databasgenerarad webbplats kan du generara en unik title-tagg om du t.ex har många produkter med olika/unika titlar. Med ASP gör du såhär:
<title><%=RecSet(”productname”)%> – Datortillbehör – BossesData.se</title>
Självklart måste du också upprätta en databaskoppling och ge instruktioner om vilken specifik produkt som ska visas. Men jag förutsätter att du kan detta om du ens överväger att försöka.
2. Unika meta-title och meta-beskrivning på varje sida.
3. Använd rubriktaggar på dina rubriker. De gör att sökorden i rubrikerna värderas högre än om de skulle stått i vanlig text med t.ex. fet stil. Rubriktaggarna ska även användas i fallande ordning <H1> är huvudrubrik, <H2> är underrubrik och <H3> är en underrubrik till <H2>.
4. Använd P-taggar till texten på sidan. Dessa P-taggar stylar du sedan upp med hjälp av CSS så att texten presenteras på det sätt du vill. Du kan t.ex ändra marginalerna mellan raderna och på så sätt få mer eller mindre utrymme mellan raderna.
5. ALT-text på alla bilder är viktigt. Det gör att Google & co vet vad bilden handlar om och kan då visa länkar till bilderna eller din webbplats beroende på de sökord som finns i ALT-beskrivningen.
Det var de punkter jag kom på just nu, jag bygger på det här inlägget om jag kommer på fler optimeringstips.
Lämna ett svar