Jag har skrivit flera inlägg om sökmotoroptimering tidigare men tänkte nu försöka samla allt i ett välstrukturerat inlägg. Först delar jag upp SEO.n i dess två huvudbeståndsdelar; onpage och offpage. Därefter försöker jag så tydligt och uppdelat förklara varje del för sig.
Onpage-optimering
Detta är den del av sökmotoroptimeringen som görs lokalt i webbplatsens text och kodning. Jag beskriver varje enskild detalj från topp till tå, alltså i den ordning de vanligtvis kommer i HTML-koden.
TITEL
Sidans title-tagg är en viktig plats att placera relevanta, och för den enskilda sidan, unika nyckelord eller nyckelfraser. Title-taggen bör innehålla 1-2 sökord och maximalt vara 64 tecken lång, Google bryter nämligen efter 64 tecken när titeln visas i sökresultatet. Det är dessutom troligt att Google inte värderar de efterkommande orden alls.
Tänk på att sidans titel inte bara ska vara bra utformad för att ranka på sökord. Den ska också vara tilltalande för Google-besökarna att klicka på när de ser den. En bra titel bör alltså vara en välformulerad mening som innehåller relevanta sökord för den aktuella sidan.
Om din sajt är hierarkiskt uppbyggd i avdelningar så bör titeln se ut såhär:
<title>Shopping i New York – New York – USA – Reseguiden.xx</title>
Först kommer alltså den aktuella sidan, sedan underavdelningen New York, därefter avdelningen USA, och till sist sajtens namn. Detta för att orden i början av titeln värderas högst. Det mest relevanta för alla sidor på sajten är ju inte Reseguiden.xx, om vi nu skulle tänka oss att titeln borde vara i omvänd ordning.
META-TAGGAR
De enda META-taggar du behöver enligt min uppfattning är dessa:
<meta http-equiv=”content-type” content=”text/html; charset=utf-8″>
<meta http-equiv=”content-language” content=”sv”>
<meta name=”language” content=”sv”>
<meta name=”keywords” content=”sökord, sökord, sökord, sökord, sökord”>
<meta name=”description” content=”Här ska det finnas en kortfattad beskrivning av den aktuella sidan. Den bör vara ungefär två miningar lång.”>
Content-type har inte så mycket med SEO att göra men det är bra att deklarera korrekt teckenkodning.
Content-language och language är viktigt för att Google inte ska missuppfatta vilket språk sidan är skriven på. Det påverkar den lokala rankingen beroende på om användarna söker från Google.se eller Google.de osv.
Keywords ska innehålla relevanta sökord som återfinns i texten på den aktuella sidan. Fyll den inte med massor sökord, fokusera på de viktigaste, maximalt 5 st per sida. Denna META-tagg värderas sedan de senaste 5 åren knappt alls av Google m.fl. eftersom den använts flitigt för sökordsspam.
Description ska innehålla en kort beskrivande text som är unik för den aktuella sidan. Den ska vara ungefär två meningar lång. Google använder ibland description som text under länken i sökresultatet. Den bör därför vara formulerat på ett sådant sätt att den uppmuntrar till klick. Sökord i description värderas inte alls av Google, så fokusera enbart på en ”säljande” text.
Det finns en uppsjö andra META-taggar som inte gör någon nytta i SEO-hänseende, dessa kan rentav vara skadliga.
RUBRIKER
Webbplatsens rubriker ska omgärdas av rubriktaggar, där huvudrubriken är <h1>. Det är viktigt att det bara finns en huvudrubrik på varje enskild sida. När man använder rubriker ska man tänka på att använda dem på samma sätt som i en rapport eller en tidningsartikel. Rubrikerna 2-6 kan alltså användas flera gånger på varje sida.
Sökord som förekommer i huvudrubriken värderas högst.
BRÖDTEXT
Sidans brödtext ska stå inom styckes-taggar eller s.k. <p>-taggar. Det är i brödtexten de relevanta sökorden bestäms, beroende vad den handlar om. En rekommenderad sökordsdensitet är 5-7% av textens totala antal ord. Om sökordsdensiteten blir för hög kan Google se det som onaturligt och bestraffa sidan på olika sätt. För besökaren blir en text med hög sökordsdensitet ofta jobbig att läsa, då det är irriterande om ord upprepas alltför ofta.
FET- OCH KURSIV STIL
För att ge sökorden i brödtexten lite extra kraft bör dessa skilja sig från de övriga orden. Detta kan göras genom att sätta dem inom <strong>. eller <em>-taggar och på så sätt visa dem i fet resp. kursiv stil. Gör detta med motta, det räcker att framhäva varje sökord en, eller max två gånger på samma sida.
Offpage-optimering
Med offpage-optimering menas den del av SEO-arbetet som utförs utanför webbplatsen. Det handlar till stor del om att skaffa relevanta inlänkar till sajten. Desa inlänkar bör dessutom ha en genomtänkt länktext som innehåller för sidan/sajten relevanta sökord.
Det vanligaste, men inte nödvändigtvis det bästa, är att man optimerar webbplatsens startsida. Detta görs genom att man i de inkommande länkarna använder startsidans URL (http://www.doman.se).
De sökord eller den sökfras som används som länktext bör förekomma i rubriker eller text på din webbplats för att Google ska fatta relevansen av den inkommande länken.
Ofta fungerar det inte så bra att optimera inlänkar för hela sajten enbart på startsidan. När man söker på Google är det inte ovanligt att man i sökresultatet får upp s.k. djuplänkar till en specifik sida på en webbplats. och inte startsidan. Detta beror på att innehållet på undersidan är mer relevant för den aktuella sökningen än vad sajten huvudsida är.
Om vi återgår till exemplet med reseguiden ovan så kan man tänka sig att man vill optimera för sökningar om New York, som är en undersida på sajten. Om reseguiden innehåller information om många destinationer/länder så är det mycket bättre att optimera undersidor för sig än enbart startsidan. Fixa därför optimerade inlänkar som pekar direkt till undersidan, t.ex http://www.reseguiden.xx/usa/new-york/.
Länken kan t.ex. se ut så här:
<a href=”http://www.reseguiden.xx” title=”På Reseguiden.xx hittar du massor av reseguider och restips”>Reseguider och restips</a>
<a href=”http://www.reseguiden.xx/USA/” title=”Planerar du att resa till USA så har vi många bra tips”>Resa till USA</a>
Den översta länken pekar mot reseguidens startsida och innehåller sökord som är relevanta för sajten som helhet. Den undre länken är optimerad för det aktuella innehållet på undersidan om USA.
I länkens title-attribut skriver du en lite längre text som beskriver innehållet på den länkade URL:en. Här bör även sökorden finnas med.
Slutord
Jag hoppas verkligen jag fått med allt och lyckats beskriva det på ett lättbegripligt sätt. Skulle det dyka upp något mer så lägger jag till det. Du är också välkommen att framföra dina åsikter genom i kommentarerna.
Ett väldigt bra inlägg som sammanfattar grunderna inom SEO. Jag hade redan läst det mesta men som nybörjare är det bra att fräscha upp minnet ibland. Dock hade jag helt missat allt med dessa meta-taggar så man får tacka för att du delar med dig av din kunskap!