Att skapa en artikelkatalog

Skapa en artikelkatalogEn artikelkatalog är bra på många sätt. T.ex. får du gratis innehåll i utbyte mot att de som bedrar med innehåll får en eller flera länkar till valfri sajt. Det ger dig också möjlighet att själv länka från relevant innehåll till dina egna sajter. Detta förutsätter dock att det framgår vilka befogenheter du har att ändra i de texter andra har bidragit med. Du kan också skriva egna artiklar och länka till dina egna sajter. Fördelen är att länkarna då kommer från en stor sajt som kontinuerligt uppdateras med nytt material. Här följer en instuktion för hur du gör för att skapa en artikelkatalog.

Plattform: Tema och plugin

Jag föredrar att använda WordPress till artikelkataloger. WordPress tillåter att andra kan registrera sig som användare. På så sätt minimerar du andelen manuellt arbete eftersom användarna kan skapa sina artiklar och se precis hur de kommer att se ut.

  1. Väljer du att köra på WordPress som plattform så hämtar du hem den senaste versionen på:  http://sv.wordpress.org
  2. Därefter hämtar du gratistemat Adsimple från WordPress sajt: http://wordpress.org/extend/themes/adsimple
  3. Dessutom behöver du ett plugin som heter Article Directory . Det finns att hämta på: http://wordpress.org/extend/plugins/article-directory

Följ instruktionerna i temats och pluginets readme-filer. Du behöver nämligen lägga in lite kod i index.php och header.php för att det ska fungera korrekt.

Användarnas admin

För att vem som helst ska kunna registrera sig som användare krävs att du ställer in WordPress för detta. Gå in i WP-admin och bocka för rutan ”Medlemskap – vem som helst kan registrera sig”.

Under Inställningar och Article Directory kan du dessutom välja om användarna ska använda WordPress redigerare eller pluginets redigerare som placeras på en statisk sida.

Regler och riktlinjer

Det är bra att lista alla regler och riktlinger som måste följas för att få publicera artiklar. Det kan handla om vilka sajter som får länkas från artiklarna eller hur långa artiklarna måste vara m.m. Tydliga riktlinjer gör att du slipper moderera och meddela skribenterna i så stor utsträckning. Att ställa krav på artiklarnas längd är också bra för din SEO. Långa artiklar uppfattas av Google som mer kvalitativa, kräv att de är minst 400 ord långa. Ställ också hårda och tydliga krav på att de artiklar som publiceras ska vara unika. Gör kontroller eller stickprov med hjälp av Copyscape.com.

Inlänkar och styrka

De som publicerar artiklar i en artikelkatalog vill få ut så mycket av texten och länken som möjligt. För att göra din artikelkatalog attraktiv bör du därför bygga länkar till den. Med en stark sajt har du större chans att locka till dig många skribenter, något som är nödvändigt för att den ska uppdateras ofta och regelbundet. Har du andra sajter länkar du lämpligtvis från några av dem. Anmäl också din artikelkatalog till några SEO-vänliga länkkataloger, t.ex. www.svenskasajter.com. Hör du av dig till mig så kommer den bli länkad från min lista över svenska artikelkataloger, där den även betygsätts. Skicka även in den till SEO-Forums tråd om svenska artikelkataloger.

För att få ytterligare inlänkar till artikelkatalogen kan du upplysa dina skribenter om nyttan med att länka till sina egna artiklar. Förklara för dem att om de länkar till artiklarna från andra sajter än den som länkas i texten så stärks artikelsidan och i förlängnlingen den länk de skapat till sin egen sajt. Denna uppmaning gör både nytta för artikelkatalogen och skribenten.

Tjäna pengar

Låt dina skribenter få del av artikelkatalogens intäkter. Detta kan du enkelt göra genom att de får ange sitt Adsense publicerings-ID i sin adminpanel. Jag har inte gjort detta själv men vet att Stefan Nilsson som driver Halsoartiklar.se ganska nyligen gett sina skribenter denna möjlighet. Jag tror det finns något smidigt plugin för detta ändamål.

En fördel med att låta dina skribenter tjäna pengar på själva artiklarna och inte bara de sajter de vill stärka är att artikelkatalogens uppdateringsfrekvens borde öka en aning. En extra motivation för skribenterna kan ge dig en artikelkatalog som hålls lite extra aktiv.

25 kommentarer

  1. Ahh, va passande! Jag har fakitkst en domän som jag tänkt göra till artikelkatalog. Jag tänkte dock använda MediaWiki, men aldrig orkat lära mig. Detta kan vara ett alternativ :)

    1. Det är enkelt att komma igång och enkelt att moderera. Rekommenderar det. Tack för tipset om MediaWiki, det är något jag måste testa.

  2. Bra inlägg – fler svenska artikelkataloger skulle inta skada. Observera dock att det inte är särskilt enkelt att locka till sig skribenter. I dagsläget äger jag (troligtvis) Sveriges mest kvalitativa artikelkatalog med PR4 och 218 domäner som länkar samt att jag låter användarna tjäna pengar på att skriva. Trots detta så fick jag endast 6 artiklar i maj och 1 artikel i juni! Saknar din artikelkatalog då inlänkar så kan du själv tänka dig hur magert intresset är till en början. Resultatet blir att många artikelkataloger får allt längre väntetider eftersom få vill logga in för att godkänna bara en artikel och efter ett tag så lägger man ner katalogen.

    Förbered dig därför på att skriva många artiklar och bygga mängder av inlänkar innan du får tillräckligt får några artiklar och kronor för att ens täcka domänkostnaden.

    När du väl fått snurr på tjänsten så blir allting lättare. Tack vare att där hela tiden dyker upp nya artiklar så behöver du bara fokusera på att bygga länkar. Det är ett arbete som pågår konstant.

    1. Så du är inte säker på att du äger den:)

      Vore intressant att veta vilken det är, kan inte du eller någon annan som vet skriva adressen…

    1. Jag har en readme.txt i den zipfil jag hämtade hem. Men tack ändå det skadar inte med mer instruktioner.

  3. Tack för en bra artikel! Detta var startskottet jag gått och väntat på för att bygga en artikelkatalog.

    En sak jag upptäckte, när jag pillade med installationen. Var att han som skapade pluginet för Article Directory själv skapat ett tema. Där man skippar typ fem installationsteg. Sen tycker jag temat är något snyggare också. Men smaken är såklart delat :)

    Temat finns i länken som Alex ovan skrev. Min artikelkatalog finns på webbredaktorer.se

    MVH
    //Green

  4. Grym guide och jag hittade den när jag sökte på Google för ”hur man skapar en artikelkatalog” :)

    Jag har också för mig att starta upp en artikelkatalog. Det behövs verkligen fler artikelkataloger av kvalité på svenska så det hade varit kul att bidra lite till detta.

    Jag kommer att följa dessa steg till punkt och prickar. Återkommer när det är färdigt eller när jag stöter på några problem.

  5. Måste fråga er som använder Article Directory om ni får sjukt många spamkonton registrerade? Och har ni någon lösning för att stoppa dem?

    Själv har jag försökt sätta upp ett spamskydd med det är inte så effektivt.

  6. Svar till Andreas Johansson: Jag har inte upplevt att några spamkonton har reggats. Men min artikelkatalog är ju nästan sprillans ny så det kanske kommer ?

    Är det fler spamkonton som registreras än spamkommentarer ?

    1. Jag får kanske 10-20 nya spamkonton varje dag. De gör inte så mycket mer än bara reggas på sajten. Hade aldrig detta problem i början. Har kommit på slutet.

      Har aldrig uppleft några problem med spamkommentarer.

      1. Jag började se det som ett problem för några månader sedan och installerade ett captcha-plugin. Jag har inte märkt att spamkontona försökt posta artiklar, men jag tycker det blir rörigt att hålla reda på riktiga och falska användare.

  7. Är själv väldigt sugen på att starta en artikelkatalog då jag finner stor brist av dem här i Sverige. Sedan skadar det ju inte att man själv kan dra nytta av länkkraften med egna artiklar och länkar.

  8. Håller med om att det behövs många fler – och bättre – länkkataloger på svenska. Hälsoartiklar är ett föredömligt exempel. En del av ”problemet” med artikelkataloger från skribentens perspektiv, (som jag) är att man många gånger är osäker på om det är värt jobbet att skriva en unik text på 400 ord för att sedan ”kanske” få den publicerad. En stor del av SEO handlar ju om time-management. Att välja var man ska lägga sin energi; hur man ska bygga länkar. Och i valet mellan att skapa en bra blogg men unika artiklar etc, eller att skicka in texter till en artikelkatalog, så har det förstnämnda alltid varit mer tidseffektivt. Detta är också det första jag kollar på när det dyker upp en ny artikelkatalog: hur lång tid tar det att få texten granskad/publicerad? Ett förslag för att förbättra kvaliteten på länkatalogerna, och sålunda få in mer texter, är att garantera en granskning inom iaf 3-5 dagar. Då har man som skribent något slags riktlinje att gå efter. Jag tror inte att man som katalog-ägare bara kan ställa en massa krav på skribenterna i form av unikt innehåll, minst 300 ord etc, utan att också marknadsföra motprestationen (länkar/snabb granskning) på ett tydligt sätt.

  9. Tack för en enkel och utförlig beskrivning! Hade lite svårt att få article directory att fungera som det skulle, men det berodde tydligen på att WordPress har uppdaterats. Men efter lite googlande så kunde jag hitta vad som var fel och nu fungerar förhoppningsvis min artikelkatalog skapligt.

    1. Har följt guiden och installerat tema och plugin samt klistrat in koden. Men när jag har skapat ett testkonto och provar att skapa en artikel så kommer det upp felmeddelande.

      ”Fatal error: Call to undefined function wp_tiny_mce() in /home/…/article-directory/author-panel.php on line 269″

      Har sökt runt på internet men inte hittat någon bra lösning. Är det någon som har koll på hur man löser det?

  10. Välskriven genomgång! Håller i skrivande stund på att sätta upp en nischad artikel katalog och detta gav mig några bra ideer för regler och riktlinjer, tackar!

  11. Tack för ett bra inlägg! Har egentligen två frågor jag tänkte stämma av med dig:

    1. Jag tänkte höra ifall det går att välja ett annat, valfritt tema och installera Article Directory?
    2. Går det att byta från ett wordpress-tema till ett annat utan att förlora kraft i SEO?

    Tacksam för svar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *