Att Google vill framhäva nyskrivet innehåll är inget nytt. För en tid sedan kunde man se live-stream från Twitter på olika nyhetsrelaterade sökningar. Dessutom har nyskrivna bloggposter haft lättare att ranka bra under en kortare period. SEOmoz lade idag upp en bloggpost med tillhörande video under namnet Whiteboard Friday. Det som skiljer sig den här gången är att hela 35% av sökresultaten kommer påverkas. Det är främst inom nyhetsintensiva områden som det kommer ske stora förändringar. Det kan t.ex. handla om sport- eller kändisrelaterade sökresultat där sökaren antas leta efter det senare skvallret.
Detta kommer göra det mycket svårare att ranka bra med gammalt innehåll på berörda sökresultat. Vill man ranka bra på exempelvis Justin Bieber måste man kanske producera ett nytt (och aktuellt) inlägg varje dag man vill ranka i top på de sökningarna. Om jag inte missat något avgörande i videon så återstår det att se hur stor del av varje sökresultat som kommer upptas av färskt innehåll respektive gammalt statiskt innehåll. Kanske är det så att statiska sidor är dömda till position 6-10 på startsidan.
Personligen är jag inte orolig för denna förändring just nu. Jag har inte så många sajter där det sker nyheter hela tiden, utan jag försöker jobba med tidlöshet. Dessutom kan det dröja innan denna förändring rullas ut på Google.se. Precis som vid Pandan kan vi svenskar då luta oss tillbaka och lära av amerikanernas äventyr på Google.com.
Gjorde samma reflektion på påverkan. Om man inte ligger med webbplatser inom områden där det ständigt sker nyheter så inget att oroa sig för. Däremot kan det vara intressant att mer aktivt för företag eller i de fall man har en blogg kopplad till en webbplats att hålla lite koll på vad som händer inom sitt område och skriva ett litet inlägg om det. Fast det har jag redan informerat mina kunder om sedan lång tid tillbaka. Större aktualitet nu framöver.
Det där sättet att använda bloggen är ju jättebra, det har jag alltid hävdat också. Nu kanske det är avgörande på helt nya sätt, tidigare motiverade jag det med branschförtroende och long-tail.
Jag tror faktiskt att googles förändringar är bra så länge man vet vad som gäller.