Efter att ha hittat en utmärkt sammanfattning av de olika filter Google antas använda sig av känner jag mig manad att skriva om detta. Det blir en till stora delar en svensk översättning och sammanfattning av artikeln jag länkar till längst ner i detta inlägg.
Google Sandbox
Sandlådefiltret tillämpas främst på helt nya webbplatser, men har även påträffats på domäner som existerat en tid. Eftersom många webbplatser inte existerar mer än ett år har Google ett filter som hindrar dessa nya sajterna från att positionera sig bra på konkurrensutsaatta nyckelord. Vanligtvis kan nya webbplatser förtfarande positionera sig bra på mindre konkurrensutsatta fraser.
Så kommer du ur sandlådan
Google använder ett system som kallas Trust Rank. Idén bakom detta rankingsystem är att om trovärdiga eller högt ansedda webbplatser länkar till din nya sajt så måste/borde även den vara trovärdig. Detta gör att din sajt direkt kommer ur sandlådan. Detta är dock inte så lätt som det kan låta. Försök då att fylla din sajt med mycket innehåll för att på så sätt positionera dig på många fler sökord och sökfraser där konkurrensen är mindre.
Google -30
Detta är ett filter som appliceras på webbplatser som använder sig av spammiga SEO-metoder. När Google upptäcker att du använder ”doorway pages”, java redirects m.m. så droppar de din position/ranking med 30 platser.
Så rättar du till detta
Om du drabbats av Googles -30-filter brukar det ofta räcka med att ta bort alla spamelement från sajten för att komma tillbaka till de bättre positionerna. Du kan även fylla i en ”Request for re-inclusion”-ansökan om det inte skulle hjälpa. Tänk dock på att det kan dröja ett tag innan Google märker att din sajt blivit åtgärdad. Skicka därför inte ansökan för tidigt efter att du gjort de nödvändiga förändringarna.
Google Bombing
Google Bombing är ett filter som appliceras på webbplatser som (under kort tid) får en stor mängd inlänkar med samma länktext. Detta uppfattar Google som ett tecken på en extremt onormal länkstruktur.
Så rättar du till detta
Om din webbplats verkligen har hamnat i detta filter har du med största sannolikhet blivit bannad från sökmotorn, vilket betyder att en ”re-inclusion request” är ditt bästa alternativ.
Om filtret ännu inte applicerats på din sajt, men du misstänker att det kan bli aktuellt, bör du överväga att kontakta dina länkvänner och be dem ändra länktexterna på dina länkar. För att vara på säkra sidan är det bra om det finns variation i länktexterna.
Google Duplicate Content Filter
Detta filter appliceras på webbplatser vars innehåll redan publicerats, cachat och indexerats på en annan webbplats. Nyhetssajter redigeras vanligtvis bort manuellt från detta filter, eftersom dessa sajter ofta publicerar samma texter från någon nyhetsbyrå (t.ex. TT).
Vanligtvis rankar sajter som ligger i detta filter dåligt i SERP:en. Webbplatsens Pagerank kan sänkas, och om sidan inte har några inlänkar kan den hamna i en form av ”reservsökresultat” som endast visas om det finns för få resultat att visa för ett sökord.
Så undviker du detta
Om din sajt hamnat i detta filter är det första steget att ta bort, eller skriva om det duplicerade innehållet från grunden. Om någon har stulit dina texter ska du kontakta och be denne omedelbart ta bort dem. Du kan även kontakta sajtens webbhotell och hoppas på att de stänger ner den aktuella sajten. Som sista utväg kan du försöka kontakta Google och uppmärksamma dem på vad som hänt. För att bevaka ditt innehåll kan du använda Copyscape.
Läs mer om alla filter på Joe Whyte’s blogg.
Har hamnat i ett av googles filter då jag hade en test verision på min gamla domän , sen när jag fixa allt på den nya domänen hade jag inte tagit bort den gammla och google hann indexera den.
Vad bör jag göra nu i efterhand?
Dirigera om den gamla (testvesionen) till den nya domänen med en 301 Permanent Redirect. Därefter väntar du på att Google succesivt fasar ut de gamla sidorna från sökresultatet och ersätter dem med de nya, på den rätta domänen.