Ha koll på alla dina sökbegrepp

Detta inlägg har stark koppling till tidigare inlägg om sökmotoroptimering jag skrivit, t.ex. sökmotoroptimera även undersidor. Det jag vill trycka på i denna text är att man bör stycka upp sin sajt på ett sådant sätt att man kan ranka bra på alla närliggande sökbegrepp.

Det ultimata är att din huvudsida (startsida) optimeras för det viktigaste sökbegreppet och att detta ingår i domännamnet. Runt detta sökbegrepp finns ofta ett stort antal andra sökbegrepp man kan ranka bra på. Detta görs bäst genom att man skapar undersidor som har dessa sökbegrepp i titlar och huvudrubriker, men det skall även finnas en lång och kvalitativ brödtext som behandlar sökbegreppet.

Genom att skapa särskilda sidor för varje tänkbart sökbegrepp kan du till fullo utnyttja titlar och huvudrubriker. På sajtens startsida finns det inte plats för dessa sökbegrepp i titlar och rubriker, eftersom dessa redan tillägnats huvudsökbegreppet. Du har får dessutom ett stort försprång när du bygger ut en redan befintlig sajt för att vara relevant för nya sökbegrepp. Undersidorna drar fördel av startsidans inlänkar och det totala antaler sidor på sajten.

Är du i full gång att bygga upp ett litet imperium av sajter så glöm inte bort att kräma ur så mycket du kan av varje sajt. Det är bara slöseri på nedlagt arbete att hasta vidare till en ny sajt. Då får du ju börja om från noll på nytt. Undersök noggrant varje tänkbart sökbegrepp och skapa undersidor till de som har tillräckligt många sökningar.

5 kommentarer

  1. Jepp haller med mycket av vad du skriver och forsoker aven optimera mina sidor pa det sattet. Manga sidor forsoker optimera huvudsian med alla tankbara sökbegrepp och glommer undersidorna.

    1. Eftersom titel och huvudrubrik har så stor betydelse för onpage-optimeringen går det som sagt inte att optimera samma sida mot för många sökbegrepp. Sökordsanalysen är med andra ord en mycket viktig del av SEO:n. Det är där man kommer fram till vilka sidor som ska behandla olika sökbegrepp.

  2. ”Är du i full gång att bygga upp ett litet imperium av sajter så glöm inte bort att kräma ur så mycket du kan av varje sajt. Det är bara slöseri på nedlagt arbete att hasta vidare till en ny sajt.”

    Jag håller inte riktigt med dig. Antalet sajter påverkar hur många inlänkar du kan ge dig själv. Naturligtvis får du bättre effekt om du lägger lite extra tid på varje sajt, men personligen tror jag det kan vara en bra idé att slänga upp flera halvbra sajter och förbättra efter hand.

    1. Det var kanske lite dumt av mig att nämna just uppbyggnadsfasen i detta. Det jag menade var att man verkligen ska utreda varje sajts fulla potential innan man går vidare till andra projekt. Det är slöseri att optimera en sajt för en bråkdel av alla relevanta och lönsamma sökbegrepp, när det inte medför så mycket jobb med de resterande, som att bygga upp en helt ny sajt från grunden.

      Jag håller med om att det är bra att slänga upp innehåll på nya domäner för att låta dem åldras lite i Googles ögon. Dessutom kan man bygga lite länkar bara för att få en gnutta styrka i dem och använda dem för ytterligare länkbygge.

      1. Jag förstår Kristoffer här, och även dig Stefan. Men som jag tolka det menade Kristoffer att man hellre skall bygga en stark och långvarig sajt och sedan gå vidare. En sådan håller ju mer i längden..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *