Rubriken är min egen fyndiga variant av René Descartes filosofiska sats, ”Jag tänker, alltså finns jag”. Kan det finnas likheter mellan 1600-talets filosofi och synlighet på Google. Den diskussionen tänker jag inte ge mig in i just nu. Ibland hör man däremot uttalanden som handlar om att företag som inte syns för internetanvändarna inte heller finns där. Det kan både handla om företag som inte etablerat sig alls på nätet, men även företag som har en webbplats, men inte håller den up-to-date.
Min uppfattning är att synlighet på webben är, och kommer bli alltmer, viktigt. Nu för tiden räcker det ofta inte att bara ha en webbplats, man måste också synas för de som eftersöker företagets varor eller tjänster. Innan Google och den sociala webben räckte det kanske att ha företagets webbplats listad i en företagskatalog, en digital variant av Gula Sidorna. Eller så spred man sin webbadress offline, genom t.ex. visitkort. Nu för tiden förväntar sig många kunder att de kan hitta varor och tjänster genom en enkel Google-sökning. Syns man inte där, så är man helt osynlig för många. Visst kan man ha tur och dyka upp i sökresultatet med en företagsprofil i någon katalog, men det är inte så troligt vid sökningar på generella söktermer som sökningar på företagsnamnet.
När jag ändå är inne på företagens synlighet så pratas det mycket om att vara aktiv i sociala medier som Facebook och Twitter. Det tycker jag är en bra idé eftersom det bidrar till en levande diskussion mellan företag och konsument. Det är också en bra möjlighet för företagen att samla eventuell negativ kritik till en kommunikationskanal de själva kontrollerar. Ett företag har mycket att tjäna på att vara observant på forum-diskussioner som handlar om dem. De har chansen att visa sig hjälpsamma eller bemöta felaktig kritik direkt i det aktuella flödet.
Det handlar alltså inte bara om att synas med sin egen webbplats, utan även direkt i de olika diskussionerna på forum, Facebook och Twitter. Dessa syns ju också vid Google-sökninngar. Företaget borde rimligtvis gynnas av att ha ett finger med i spelet på alla viktiga Google-träffar, även de som inte har med den egna webbplatsen att göra. Negativ kritik bör bemötas med försiktighet så att ett klumpigt uttalande inte gör saken ännu värre.
Så sent som i går hörde jag svärmor prata illa om något litet företag här i stan för att de inte hade en hemsida som hon kunde kolla öppettiderna på. Jag håller med om att en hemsida är a och o för ett företag. Kan inte se ett företags skapas seriöst utan att t ex skapa sig en logotype.
Men närvaron i sociala medier tycker jag kan kvitta för många. Ser ingen anledningen till att Bosses Bygg ska vara närvarande på Facebook och möta ”kunders” förfrågningar. Mindre företag gör bättre i att ha en direktkontakt som känns bra mycket personligare än lull lull på väggar och flöden. Större företag som riktar sig till väldigt många människor har dock mycket att vinna på att skapa fan-grupper och liknande. En självklart exempel är storföretag med tydlig kundsupport mot t ex privatpersoner, andra kan vara t ex butiker och detaljhandel som vill nå ut med nyheter och erbjudanden. Men som sagt, det finns många företag som inte har mycket att vinna på att ödsla tid på twitter och facebook.
När det gäller Google så är det najs att synas där. Det kan ge ökad försäljning och kan i många fall röra sig om väldigt billig marknadsföring. Men ofta räcker det att man äger förstaplatsen av sitt företagsnamn.
Håller med att mindre traditionella företag inte har så stor nytta av egen Facebook-sida osv. Det kostar nog mer i form av tid än det smakar. Det kan däremot finnas en poäng i att ha koll på vad som dyker upp på Google vid sökningar på företaget. Hittar man en forumdiskussion så är det bara att regga ett konto och bemöta ev. kritik på ett vänligt och sakligt sätt. Om det är positiv kritik kan det också vara trevligt om företaget tackar för all beröm. Det är också viktigt att de är öppna med att det är företaget som svarar, så de inte spelar nöjd kund. ”Nöjd kund”-misstaget har gjorts av många och blir ofta ett fiasko om/när det avslöjas.
Jag håller med Viktor! Men samtidigt är det många företag som tar sig vatten över huvudet när de bygger sin hemsida. I många fall är det bättre att bara ha en enkel sida med kontaktuppgifter och eventuella öppettider. En sådan sida är lätt att underhålla (om man skulle flytta, byta telefonnummer eller ändra öppettider) och känns alltid aktuell.
Jag ska nog blogga om vikten av en aktuell hemsida nån dag ;)
Jag håller med. Det är viktigt att synas och jag tror att det kommer bli ännu mer viktigt framöver att vara en del av diskussionen och vara aktiv via olika kommunikationskanaler. Det i sig är inte bara ett sätt att syna mer utan man visar att man bryr sig om sina kunder. Sen så har vi ju delen med forum och olika diskussioner där man har stora möjligheter att få feedback på sina bra och dåliga delar.
Bra inlägg. Särskilt viktigt är det att synas på sitt namn och ”äga” de 10 första resultaten. Jag ser att du kontrollerar hela förstasidan på sökningar på ditt namn förutom ett resultat som jag äger :)
Det hade jag faktiskt inte kollat upp men det stämmer ju. Tack för det inlägget som du placerar dig med förresten. Det gör inget alls att det ligger där :)