Vi är nog många som tycker att det här med länkbygge är en tidskrävande process många gånger. Så länge man håller på med sina hobbyprojekt, eller driver ett eget litet företag och inte har något emot att jobba 12 timmar om dagen så funkar det ofta att jobba på i mindre skala. Jag har länge haft många sajter vid sidan av och byggt länkar lite då och då när jag fått tid till det. Trots att jag egentligen haft all tid i världen så har jag vidtagit åtgärder för att få till mer storskaliga länkbyten. Jag har t.ex. som mål att byta till mig mer än tio länkar vid varje kontakt, men helst ännu fler såklart. Undantag är när jag raggar länkar av sajter som konkurrenter blir länkade från. Då kan jag tillåta mig att byta en enda länk.
Mitt fokus i länkbyggande ligger på just länkbyten och sajtnätverk. Särskilt det senare gör att man på ett tidseffektivt sätt kan bygga länkar till nystartade sajter eller nytillkommna undersidor.
Jobbar man med SEO på ett affärsmässigt sätt är tid som bekant pengar. Man har inte råd att lägga en arbetsdag på att bygga 10 länkar till en kund. Detta är något man ska kunna fixa på en halvtimme. Skalbarhet är ett begrepp jag börjat få kläm på nu, tror jag. Jag tror inte det finns någon fast definition av ordet ”skalbarhet”. Något som sammanfattar skalbarhet inom SEO och länkbygge är; en metods förmåga att växa.
Länkbyten är en metod att bygga länkar. Den har förmågan att växa på så sätt att man kan starta fler sajter och därmed kunna erbjuda relevanta länkar till fler personer. Detta gör att man vid varje kontakt kan genomföra fler länkbyten och på så sätt spara tid. Länkkataloger är en annan metod för länkbygge. Den skulle man kunna göra skalbar genom att skapa ett program som automatiskt registrerar ens sajt till länkkataloger som bygger på samma script.
Även dem med hobbyprojekt har mycket att vinna på att bygga länkar i större skala. Det ger mer tid att arbeta med innehållet, eller att starta nya sajter.
Nu förväntar jag mig lite konstruktiv kritik från personer med större erfarenhet av kommersiell SEO.
Bra skrivet, om ett intressant område som man definitivt kan skriva mer om. Skalbarhet är a och o för alla företag. Utan att kunna skala så säljer man ju bara sin egen tid och sitt eget arbete, snarlikt en anställning. Skalbarhet bygger mervärde, och kan man skala framgångsrikt kring länkbyggen så är det definitivt ett bra sätt att bygga mervärde både till sin sajt och sina seo-tjänster.
Exakt. man kan jämföra det med företag som nyttjar stordriftfördelar genom förfinade processer. Det kostar mindre per enhet att tillverka 1 000 000 ljusstakar i en maskin som kostar 300 000 kr än att tillverka 10 000 st.
Bygga länkar är den delen av seo processen som ganska ofta är väldigt tidskrävande.
Ar inte all automatesering ett stort no no?
No no för vissa, yes yes för andra. Det är inte i linje med Googles lag. Det var ett exempel på hur man kunde göra saker i större skala, kanske inte så bra vid närmare eftertanke.
Detta är verkligen spot on tycker jag. Det finns många som är tillräckligt ambitiösa för att bygga upp en sajt, göra onpage optimering, fixa några länkbyten eller kataloger osv. Det svåra är ju att göra det 10 gånger till och sedan kanske 100 gånger till. Det kräver professionalitet och kunnande och medvetenhet om vad som fungerar och inte fungerar. Att göra fel 100 gånger till är ju inte särskilt kul ;-)
Du efterfrågar folk från kommersiell seo som gör detta och därifrån är jag ju inte. Frågan är dock om man får ett svar från dessa? Det ligger väl i sakens natur att om man har en process som fungerar så får man hålla den för sig själv?
Det är riktigt svårt att få till en perfekt länkning, särskilt när man ska göra det i stor skala. Just nu håller jag på och bygger upp ett nätverk om 30 sajter. Jag har modellerat länkningen i Visio fram och tillbaka för att inte hamna i någon länkloop som Google lätt genomskådar. Den här gången ska allt bli helt rätt från början. Till skillnad från det sajtnätverk jag sitter på i dagsläget. Det länkas kors och tvärs utan något tydligt mål och någon djupare eftertanke.
Angående folk med erfarenhet av kommersiell SEO så var det kanske lite naivt att tro att jag skulle få ta del av alla knep, speciellt i en publik blogg som denna :) Det jag efterfrågade var mer små hints om ditten och datten. :)
Man kan se det så här: Om vi pratar om 50 webbplatser som behöver ha 50 länkar var, så pratar vi om 2.500 länkar. Inte nödvändigtvis alla relevanta, inte heller från 2.500 olika webbplatser men definitivt betydligt fler än från 50 webbplatser.
Det ger i sin tur att det skall ges ut 2.500 länkar till dessa webbplatser. Redan här uppstår en skalfördel. Om man nu förfogar över tillräckligt många webbplatser för att kunna få ut dessa 2.500 länkar.
Varför skall det gås omvägen via ett länkbyte?
Dessutom behöver webbplatserna de utgående länkarna finns på i sin tur ha länkstöd. Och det är knappast speciellt intressant att ge länkstöd till sidor som byter länkar friskt även till konkurrenter om alternativet är att göra det till egna sidor.
I en del avtal dessutom så hyrs enbart länkarna och de tas bort när avtalet upphör. Där blir det dubbelt arbete i princip att får bort länkarna.
Sedan kontrollen att se till att länkarna som det byts till ligger kvar dessutom och inte smygs bort senare.
Sedan finns naturligtvis blandvarianter där länkbygge köps in, eller avtal finns med ett antal personer om att de skall ge ut länkar utan att få någon tillbaka.
Tack för en fyllig kommentar Urban!
Det går som sagt att få ut mer än man tror av 50 webbplatser. Dels kan man länka från dem själv till kunden. Sedan kan man länka alla till tre länkbytare som i utbyte länkar till kundens webbplats (tre-vägs). Då har man fått ut 200 länkar från unika domäner till kundens webbplats. Men de 150 länkarna till länkbyten kommer ju suga endel juice från ens sajter som annars skulle gått till kunden. Men det får man ta ibland. I slutändan borde det bli en bra affär för alla parter.
Visst kan man få ut mycket av 50 webbplatser. Och har man sedan fler etablerade partners som förfogar över ett antal webbplatser blir det inte lika knöligt att hantera. Frågan som uppstår är mer hur man skall definiera länkbytet då. Ligger närmare avtalsform än vad man traditionellt kanske kallar för länkbyte.
Ja, annars får man köra på vanlia länkbyten och snabbt ersätta dem som bryter det informella avtalet. Det tar iofs tid (pengar) men kan kompenseras lite av att man känner till seriösa länkbytare. Då minskar risken att man måste kompensationsjobba ihop nya länkar.
Intressant artikel! Hur skaffar man sig 10 länkar på en halvtimme? Det är något som jag i nuläget aldrig skulle kunna åstadkomma =/
Det smidigaste är att ha ett eget sajtnätverk där sajterna dessutom ligger väl spridda mellan webbhotell och IP:n. Då har man tre min på sig att logga in i WP, skriva en ankartext och skapa en länk. Länkarna blir inte superrelevanta alla gånger men de ger ändå en grundstyrka åt den länkade sajten.
Sant.. synd att man inte vart med så pass länge att man har så många sajter :P
Alltså, jag tycker så här: Jag lägger gärna lite mer tid på att jaga de där riktigt bra länkarna, som verkligen kan göra skillnad, tar de tid, så får de göra det för min del, men alla mindre viktiga länkar (från småsajter, sajter där ”alla andra” har länkar mm.) bör man kunna göra någon form av rutin för eller till och med kunna skaffa hjälp för, om man har mycket annat.
Så jag hade gärna lagt en hel arbetsdag på att få 10 kanonbra länkar, däremot inte på att få 10 smålänkar. Så mitt första tips är att skilja på länkarna, för alla länkar är som bekant inte lika mycket värda!
Sedan har jag gjort en rutin som gör att jag alltid börjar dagen med att bygga länkar en stund, så har jag gjort det för dagen, och är helt säker på att det blir gjort varje dag, innan jag börjar med annat. Funkar för mig, på så vis bygger jag lite varje dag istället för i långa perioder då och då. Men alla föredrar ju olika arbetssätt, så det är ju en smaksak med :)
Jag håller verkligen med dig om att riktigt kvalitativa kan få ta sin tid. Eftersom de ensamma motsvarar ett stort antal ”vanliga länkar” så kommer de vara värda den extra tiden. Bygger man kvantitet före kvalitet kan man däremot inte ta för lång tid på sig. Tack för att du delar med dig av dina synpunkter.
För mig tar det tid att lägga ut länkar man har väl inte hållit på länge nog för att det bara ska flyta på. Men det känns som om det tar tid att hitta bra länkar, vet inte om det är bättre att hitta några bra länkar i stället för många som inte är lika bra.
I’d be interested in collaborating with you on a link building project ofr a Swedish website, would you be interested?