Det finns några fördelar med en sida som är uppbyggd på olika frames. Dessa gör det möjligt för dig att ha t.ex menyn och logotypen synlig hela tiden för besökarna., vilket i många fall ger en lättnavigerad sida.
Nackdelarna med denna typ av design är dock ganska många. Den största nackdelen är enligt mig att det är i stort sett omöjligt att djuplänka till ditt innehåll och samtidigt göra så att meny och logga syns när man går in via den länken. I en frame-design består index.html av en uppsättning FRAMESET-taggar som bestämmer hur stora de olika områdena ska vara samt vilket innehåll som ska visas när de anropas från index.html (startsidan). Den enda sidan besökaren ser i adressfältet är dindomän.se/index.html. Detta gör att besökare som vill lägga till en specifik sida på din sajt bland sina bokmärken alltid kommer skapa ett bokmärke till startsidan.
Ytterligare ett problem med rambaserad sida är att besökare som hittar den via Google ofta kommer till en undersida som egentligen ska visas i innehållsdelen på din sajt. Om länken på Google pekar mot dindomän.se/produkter.html så kommer besökaren in på produktsidan men ser inte loggan och menyn på din sajt, vilket gör det svårt att fortsätta navigera runt på den. Det finns dock sätt att komma runt detta, så att de övriga delarna ändå visas om man kommer in via ”fel” sida.
Mitt råd är att om du har en rambaserad webbplats så bör du anlita någon som kan göra en ny webbplats utan ramar åt dig, om du inte kan göra det själv såklart. Om du har en inte allt för stor webbplats så skulle jag kunna ta på mig jobbet mot en liten peng.
Lämna ett svar