Riksdagspartiernas sökmotoroptimering

Efter det som hände Sverigedemokraterna på Google under våren och sommaren kan man tycka att de andra partierna borde ha kollat upp om deras webbnärvaro är lika bräcklig. Jag har gjort en enkel analys av samtliga riksdagspartier utom SD, som vi redan vet ligger nere för räkning. Vi börjar från vänster och vandrar åt höger.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet använder sig av två identiska sajter. Vansterpartiet.se och www.vansterpartiet.se. Det skulle inte skada om de gjorde en 301 Permanent redirect från den ena till den andra.

Sajten har en H1:a som innehåller en länk med länktexten ”Vänsterpartiet”. Även H2 och H3 används.

Vänsterpartiet återfinns på de fyra översta sökresultaten på partinamnet. Även de fyra sista positionerna verkar alla vara sajter som kontrolleras av partiet. Däremellan ligger Wikipedia och DN.

Miljöpartiet

Har helt missat det här med korrekta redirects. Det är Mp.se som är huvuddomän men den använder en 302 Object moved till www.mp.se/templates/Mct_177.aspx?number=165788. Det bästa hade ju såklart varit att placera sajtens startsida direkt på domänen. Det näst bästa hade varit att använda en 301 Permanent redirect. Partiet har även domänen miljopartiet.se. Miljopartiet.se och www.miljopartiet.se skickar besökarna till mp.se med en 302 Found, som i sin tur genomför ytterligare en 302 Found till /templates/Mct_177.aspx?number=165788. Många och dåliga redirects.

På sajten använder de bl.a. en mycket bra H1:a (Miljöpartiet de gröna). Innehållet på startsidan består huvudsakligen av ett Facebook-flöde. Inte helt optimalt kanske, men det är ju trevligt att de är sociala av sig.

Miljöpartiets sajt återfinns på de två översta positionerna. Därefter kommer Wikipedia och DN. Sedan kommer partiets Twitter- och Facebook-sida. Piratpartiets sajt dyker upp på förstasidan med en artikel om att Miljöpartiet sviker ett fildelningslöfte.

Socialdemokraterna

Sossarna har valt www.socialdemokraterna.se som huvuddomän. från socialdemokraterna.se görs en 302 Found till www-varianten.

Sajten har en bra rubrikstruktur med H1 följt av H2. H1:an är inte partinamnet utan den senast publicerade artikelns rubrik blir H1:a. De verkar ha experimenterat lite med title-taggen ”Upprörd över orättvisor? – www.socialdemokraterna.se”. I sökresultatet har sossarna lagt beslag på de tre första positionerna. Därefter komer ett nyhetsresultat följt av Wikipedia och DN. Resten av förstasidan innehas av andra socialdemokratiska domäner samt deras YouTube och Twitter.

Centerpartiet

Centern använder sig korrekt av en 301 Permanent redirect från centerpartiet.se till www.centerpartiet.se.

Startsidan har en H1:a med texten ”Välj Centerpartiet på söndag!”. Den syns däremot inte någonstans på sajten och någon annan H1:a finns inte.

I sökresultatet för ”centerpartiet” innehar partiet de tre första placeringarna. Därefter kommeri vanlig ordning Wikipedia och DN följt av andra Centern-vänliga sajter.

Folkpartiet

Folkpartiet använder sig korrekt av en 301 Permanent redirect från folkpartiet.se till www.folkpartiet.se.

Webbplatsen saknar H1:a men har en H2:or och H3:or.

Sökresultatet för ”folkpartiet” följer samma mönster som de ovanstående, men avviker på de sista posistionerna som innehas av mynewsdesk.com och svd.se.

Moderaterna

Moderaterna har gjort en 301 Permanent redirect från www.moderat.se till www.moderat.se/web/Hem.aspx. Från moderat.se har man gjort en 302 Redirect till www.moderat.se, som i sin tur gör det förstnämnda.

Moderaternas partisajt använder bara H1:or till rubriker. De andra rubrikerna H2, H3 etc. har man struntat i.

Moderaterna innehar de två första positionerna för sökning på partinamnet följt av Wikipedia och DN. De resterande sex resultaten är sajter relaterade till moderaterna. D.v.s. sajter som de kan antas ha kontroll över.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna har två identiska sajter, med och utan www. Det görs alltså ingen redirect från kristdemokraterna.se till www.kristdemokraterna eller vice versa.

Sajten innehåller tre H1:or men även H2 och H3 används på sina håll.

I sökresultatet återfinns www.kristdemokraterna.se på de tre första positionerna. På position fyra kvalar www.kristdemokrat.se in, son endast består av en sida där besökaren ombedes klicka sig vidare till partisajten. Därefter kommer Wikipedia och DN i vanlig ordning, följt av ännu mer sajter kontrollerade av KD.

SLUTORD

Att det finns brister står helt klart efter denna snabba undersökning. Jag går absolut inte på djupet men hittar ändå slarv och okunskap om bl.a. redirects och rubriker. Det är ganska allvarliga missar och att dessa sajter klarar sig bra beror nog enbart på deras styrka, mycket inlänkar och hög trust.

En genomgående trend för alla partier är att Wikipedia och DN placerar sig på position 4-5 vid sökningar på partinamnen. Att Wikipedia  är stark är ingen nyhet och att de placerar sig bra  i stort sett överallt är nog få som missat. Dagens Nyheter är inblandade i alla partiers serpar och har för detta fått beröm av Nikke Lindqvist.

5 kommentarer

  1. Bra genomgång. Kan inte för mitt liv förstå att partierna, som ju lägger miljontals kronor på marknadsföring (främst i valtider såklart) inte kan ta några tusenlappar och lägga på en duktig seo? SDs fiasko i somras var ju extremt klantigt, men ser man till nivån på vilken kompetensen verkar ligga så kunde det nog lika gärna ha hänt vilket annat parti som helst.

  2. Jag tycker detta är sjukt intressant. Tycker likt Jonas att de borde spendera några tusenlappar på sin webbnärvaro. Alla flyttar ju sakta men säkert över till nätet.

    För övrigt så hade en reklamkampanj utan dess like inte skadat. SD körde ju något liknande med sin valfilm. Den var ytterst brutal och fick mycket uppmärksamhet. Förstår inte varför andra partier inte kör något liknande.

  3. Ja det är lite intressant att se vilka missar som görs. Tänk om de kunde dela med sig av sitt partistöd till oss som jobbar med sökmotoroptimering.

    Smart drag med kristdemokrat.nu också, och ta en plats till i SERPen.

  4. Intressant läsning! Även om partisajterna klarar sig bra i serpen ändå behövs det inte mycket ansträngning för att åtminstone fixa korrekt rubriksättning och redirects på sidorna..

    Du har förresten skrivit ”paritet” istället för ”partiet” på två ställen i texten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *