Inlänkar till din sajt är otroligt viktigt för att få bra synlighet på Google. Många länkar men också en stadig tillströmmning av nya länkar ses av Google som en kvalitetsstämpel och gör att din sajt rankar bättre. Visst går det bra att i början skaffa sig ett 20-tal inlänkar för att sedan lägga atbetet på hyllan. Ännu bättre blir resultatet dock om du kontinuerligt får nya inlänkar till din sajt, vilket ofta kräver ett ständigt arbete med att skaffa nya länkar. Det bästa skulle vara att din sajt eller tjänst automatiskt fick nya inlänkar från t.ex. bloggare eftersom den uppskattades. Då slipper du det tidsödande jobbet med länkbyten.
Jag har hört att Google nu börjat intressera sig mer för djuplänkar till sajter. Det handlar alltså om länkar som inte leder till sajtens startsida, utan till en specifik artikel. T.ex. http://www.dinsajt.se/blogginlagg-om-nagot-intessant/ istället för http://www.dinsajt.se. Dessa inlänkar höjer den specifika artikelns/sidans pagerank och ger den bättre synlighet på Google. Länken ger också sajten som helhet bättre synlighet då de interna länkarna sprider kraften till övriga sidor. Fördelen med dessa djuplänkar är också att du stärker din position på flera sökord/sökfrasen än vad som finns på sajtens startsida.
Slutligen vill jag redogöra för hur jag tycker länktexterna ska se ut. Jag brukar arbeta med ett antal sökord och sökfraser och fördela den jämnt över alla inlänkar/länkbyten. Nu väljer jag ut några sökord och sökfraser åt en sajt om verktyg:
Sökord: verktyg, redskap, kvalitetsverktyg
Sökfraser: bra verktyg, tips på verktyg, billiga verktyg
Dessa sökord och sökfraser ska förekomma på sidan som länken pekar till. Dessutom bör orden förekomma i vanlig text på sidan som länkar till dig. Google tycker det är bra om sajterna verkar ha en liknande inriktning. Nu är det bara att sätta igång med länkjagandet. Maila förfrågningar till andra webmasters och meddela vilken länktext du önskar att de använder på din länk. Erbjud dem liknande länkning och förklara kortfattat hur detta även gynnar dem.
Generellt är det lättare att placera sig högt på en sökfras än på ett enstaka sökord. Fundera över om det är värt att ranka högt på ett enstaka ord, eller om det kanske är bättre att knipa bra placeringar på ett antal fraser istället.
Lämna ett svar