På nätet publiceras varje dag enormt mycket innehåll. Tidningar står för en mycket stor del av det textinnehåll som skapas, men allt är långt ifrån unikt. Tidningar har en lång tradition av att återpublicera samma texter, för att sedan skriva namnet på den aktuella telegrambyrån i slutet av artikeln. Detta gör att samma text kan finnas på i stort sett varenda svensk tidningssajt. Innan nätets tillkomst var det inga problem om Norrköpings Tidningar och Östgöta Correspondenten publicerade samma TT-artikel. De har helt enkelt inte samma läsare eftersom tidningarna utkommer i olika geografiska områden.
För den som bryr sig om sökmotoroptimering är unikt innehåll emellertid av yttersta vikt. På nätet finns inte samma geografiska gränser vilket gör att läsare från vitt skilda platser kan hitta samma text. Google som är experter på att indexera, värdera och presentera länkar till textinnehåll gillar inte alla dessa dubletter. Google vill inte fylla sitt sökresultat med sidor som innehåller samma text. Det försämrar kvaliteten på sökresultatet och retar upp användarna. Publicerar man samma text på flera ställen riskerar man att drabbas av Googles duplicate content-filter. Detta filter syftar till att ta bort duplicerat innehåll, d.v.s. förhindra att samma text visas flera gånger i sökresultatet.
Tidigare i år kom en uppdatering av Googles algoritm, Farmer Update eller Panda Update, till den amerikanska markanden. Den syftar till att filtrera bort texter av låg kvalitet, d.v.s. förhindra att korta och dåligt skrivna texter visas i sökresultatet. Den är inte till för att ta bort duplicate content som många, inklusive mig själv, felaktigt fått för sig. Denna uppdatering förväntas komma även till svenska Google inom kort.
Hur ska man då undvika att hamna i duplicate content-filtret? För det första ska man se till att de texter som finns på ens sajt är egenproducerade, eller att den som anlitas för att skriva texter verkligen skrivit dem själv. För det andra ska man se över hur ens egna sajt visar de olika texterna. Det ska inte gå att nå samma text genom två olika URL:er. Finns texten på flera sidor ska man använda canonical som pekar mot orginalkällan. Det bästa är dock att inte alls dubbelpublicera samma text.
Det kan också vara så att du har blivit bestulen på en av dina texter, d.v.s. att någon kopierat den rakt av och publicerat den på sin egen sajt. Google borde kunna avgöra vilken som är orginalet genom att se vilken av sidorna som indexerades först. Men lita inte på det utan gå för säkerhets skulle vidare och kontakta ägaren till webbplatsen där texten publicerats. Be honom/henne vänligt men bestämt att ta bort den stulna texten.
Tydligen så ligger inte fokus på unikt innehåll, utan bra innehåll. Se:
http://www.sokmotorkonsult.se/seo/farmers-update
Ja precis, och så måste det ju vara. Ska nätet inte vara stort nog för både Aftonbladet och Expressen?
Ett tag var jag själv orolig för ett par av mina sajter, som får allt sitt innehåll via RSS, men nu börjar jag fundera på om inte min sajt kan vinna på det här, eftersom jag har en trevlig struktur och innehållet (oftast) är bra.
Det verkar som att jag är en av dem som blandat ihop Farmers med duplicate content (pinsamt). Först var jag lite undrande till hur Google skulle kunna mäta kvalitén av en skriven text, skulle de ta in Horace Engdahl som konsult? :)
Som Magnus skriver går det ju såklart att mäta kvaliteten genom att titta på längden av texterna. Det är troligare att en längre text är mer kvalitativ än en kortare. Då aktualiseras rekommendationen om 500+ ord per sida. Bilder kan också ses som en kvalitetsfaktor, det håller jag med Magnus om.
Så, om man vill förstöra för en konkurrent är det bara att publicera hans innehåll på en massa andra sidor och hoppas på att google inte hinner se vem som var först med artikeln, man kan ju kolla av när konkurrenten skriver inlägget via RSS och sedan kopiera och klistra in.
För ungefär 1 månad sedan råkade jag ut för detta. Han kopierade 3 artiklar som jag hade skrivit och la in sina egna affiliatelänkar som pekade till samma produkt som jag promota.
Han var så oerhört smart så han använde exakt samma ankartext på Flashback som jag !! Jag är själv aktiv där så när jag såg detta skickade jag ett vänligt mail till han och bad han plocka bort texterna.
Svaret: Du kan dra åt helvete ! Inget mer än det…
Skrev då att jag skulle polisanmäla han och efter 2 timmar var texterna och även bloggen borttagen ;)
Trevlig kille !
Inlägget har ändrats en aning nu. Kommentarer innan denna kan beröra lite andra formuleringar än vad som står i inlägget just nu.