Snabb indexering av statisk sajt

Snabb Google-indexering

När man lanserar en sajt vill man såklart att Google ska hitta och indexera den så snabbt som möjligt. Det är frustrerande att ha sajten i stort sett klar innehållsmässigt, men helt osynlig vid Google-sökningar.

Om man startar en blogg eller använder t.ex. WordPress som publiceringsverktyg för sin databasdrivna sajt får man med sig bra funktionalitet för att uppmärksamma (pinga) Google om att det tillkommit sidor på Internet som kan vara intressanta att indexera. Jag är dock osäker på om WordPress pingar Google när man publicerar ”sidor” istället för vanliga blogginlägg.

Om man däremot har en helt statisk HTML-sajt dröjer det oftast längre innan Google hittar den. Det går däremot att underlätta för Google genom att skaffa inlänkar. Gärna ska de vara från bloggar som meddelar Google vid uppdatering. De ska även vara flitigt uppdaterade så att Google är vana vid att återbesöka och indexera deras nya innehåll.

Har man inga sådana bloggar, eller vill man inte smutsa ner dem med ett helt nytt irrelevant inlägg varje gång man lanserar en sajt så finns det andra alternativ för snabb indexering. Av egen erfarenhet vet jag att länkar som publiceras på Svenskasajter.com och 1000lankar.com snabbt blir indexerade. Svenskasajter har dessutom en blogg på Svenskasajter.blogspot.com där man får ytterligare en SEO-vänlig länk. När jag testat har sajten dykt upp i Googles index efter ~6 timmar, men det kan dröja längre innan alla undersidor blivit indexerade.

Viktiga faktorer för länkar och indexering

När du skapar länkar till din nya sajt gör du det möjligt för Google att hitta dit genom dessa länkar. Tänk dock på att olika sajter spindlas olika ofta av Google. Om du publicerar en länk på en sajt som inte uppdaterats sedan något år tillbaka är det troligt att Google besöker den sällan. Eftersom Google av egen erfarenhet vet att den uppdateras sällan. Därför är det viktigt att publicera länkar på sajter som ofta uppdateras.

För att Google ska indesera din sajt genom länkar krävs det att de är dofollow. D.v.s. saknad länkattributet nofollow. Många sociala medier och forum sätter detta attribut på länkar som användarna kan posta i inlägg och signaturer.

Sitemap och robots.txt

En Sitemap (sajtkarta) gör att Google hittar webbplatsens alla URL:er samlade i ett och samma dokument. En Sitemap kan du skapa gratis på www.xml-sitemaps.com (gratis upp till 500 sidor). Vill du inte blanda in Google Webmaster Tools kan du även skapa en textfil som heter robots.txt. Denna placeras i mappen (public_html) för din sajt. Google och andra sökmotorers spindlar har för vana att leta efter en fil med just det namnet. Den ska innehålla följande text på en egen rad. ”Sitemap: http://www.dindoman.se/sitemap.xml”.

En sitemap och robots.txt gör inte att din sajt indexeras snabbar för första gången, men det gör att Google hittar nytillkomna sidor snabbare. Däremot kan du skicka in din Sitemap-URL till Google och andra sökmotorer genom www.ongsono.com/submit_sitemap.htm.

Pinga bloggtjänster

Lite irrelevant för detta inlägg om statiska HTML-sajter kommer ytterligare ett tips. Det berör er som kör sajter på plattformar som t.ex. WordPress. Under Inställningar → Skriva kan man under Uppdateringstjänster lista olika tjänster som ska informeras om nytillkommet material. Jag lägger in följande URL:er på mina bloggar:

  • http://pingomatic.com/ping/
  • http://nyligen.se/ping/
  • http://weblogupdates.com/
  • http://www.frisim.com/ping/
  • http://rpc.pingomatic.com/
  • http://rpc.twingly.com
  • http://ping.bloggnytt.se
  • http://rpc.aitellu.com
  • http://blogsearch.google.se/ping/RPC2

Du kan dessutom pinga en stor mängd tjänster på googleping.com.

3 kommentarer

  1. Du kan nog plocka bort http://rpc.technorati.com/rpc/ping
    de använder inte ping längre.

    On topic då, har funderat på hur bra XML Sitemap Generator fungerar för att meddela Google uppdateringar, den pingar ju och ska då även läsa av allting på siten, även om sidan är statisk … (?)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *