Sökord i sidans URL

Här kommer en fortsättning på inlägget om sökord i domännamnet. Nu handlar det däremot att göra så att sidorna på sajten har sökvägar som är anpassade för sökmotorer i allmänhet,  och Google i synnerhet.

Om du använder dig av QueryStrings (som det kallas i ASP, GET i PHP?) eller om du väljer att göra en URL encode har mindre betydelse. Det viktigaste är att du i varje sidas URL får in relevanta sökord.

URL-encode:
http://www.sajt.se/tradgard/utemobleravtra/ (8 st)

QueryString:
http://www.sajt.se/inredning.asp?k=tradgard&p=utemobleravtra (12 st)

I dessa URL-exempel är de sökord Google plockar ut markerade i fet röd färg. Som du ser så ignorerar Google & och / samt likställer – och _ med blanksteg. Fördelen med att använda URL-encode är att man slipper några irrelevanta sökord (asp, k, p). Detta gör att varje sökord i URL:en/länktexten får mer styrka då den totala styrkan delas mellan färre sökord.

Du kan se vilka sökord Google hittar i en URL genom att göra en sökning på hela URL:en och klicka på cachad version. I rutan högst upp på sidan skriver Google då ”Dessa termer syns endast i länkar som pekar på denna sida: http www” Termer = sökord.

Nu till det viktiga med sökord i URL. När andra spontant länkar till din sajt för att de t.ex. gillar ditt innehåll så används ofta URL:en som länktext. De som länkar kommer alltså per automatik länka till din sida med relevanta sökord i länktexten om din URL innehåller dessa. Alternativet, som inte ger samma resultat, är att använda sig av sidnummer (http://www.sajt.se/23/2010-03-10/001/). I dessa fall kommer det enda sökordet av värde vara domännamnet, vilket i ytterst få fall är relevant för varje enskild sida på sajten.

Slutsatsen är alltså att det är bättre att använda sökord i URL:erna i de fall det är möjligt. Det finns undantag där det är bättre att använda ID-nummer. T.ex. i vissa fall då man genererar sidorna från en databas. Det kan vara enklare att göra sorteringar, loopar m.m. med nummerserier.

2 kommentarer

  1. Hej
    Bra sammanfattning. Eftersom jag själv håller på att lära mig och inte pysslar med asp-sidor måste jag bara fråga. Avseende php och asp har jag ofta läst att spindlarna inte kan läsa ?, m fl tecken, varför de behöver jobbas bort i url-adresserna. Är det gammal information?

    MVH Elin

  2. Jag anser att det är gammal information och att sökmotorerna kan läsa dessa URL:er. URL:er med s.k. QueryStrings har funnits väldigt länge på webben, innan Google fanns skulle jag tro. Därmed vore det konstigt om Google inte redan från början såg till att kunna läsa dessa URL:er.

    De som gör omskrivna URL:er där ”sajt.se/index.asp?p=kategori” blir ”sajt.se/kategori/” gör det nog dels för att Google hittar färre ord i URL:en och därför ger mer värde åt de kvarvarande, men även för att det blir mer lättläst för besökaren.

    Jag har aldrig skrivit om URL:er (förutom här på Wedholm.net som använder WordPress) och mina sajter syns ändå väldigt bra på Google.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *