I kvällens Plus i SVT handlade det bland annat om reklam i blogginlägg. Deras fokus låg på att ungdomar som bloggar om mode, smink och inredning får gåvor och pengar av företag för att skriva om deras produkter. I programmet pratades det mest om detta som förtäckt traditionell reklam, vilket det ofta är, men de missade helt SEO-faktorn. Företag som vill att bloggare ska skriva positivt om deras kläder och varumärke är främst ute efter traditionell exponering. Däremot nämndes också spelbolag bland de som är på jakt efter sponsrade blogginlägg. Dem är främst intresserade av länkarna, inte själva exponeringen. Det visar sig tydligt när en intervjuad person som fått erbjudande från en pokersajt säger att hon inte ens skriver om poker.
Det finns alltså en delning i de s.k. sponsrade blogginläggen. De som vill locka bloggarens besökare att bli kunder, och de som vill åt länkjuicen och stärka sina placeringar på Google. Det kan tyckas vara reklam som reklam, men i min mening är spelbolagens förslag mer i sin ordning. För dem är inte själva blogginläggen marknadsföringen, utan den inverkan länkarna i blogginläggen har på deras googleplacering.
När det kommer till klädföretagens grupp är det tydligt att det är ett brott mot marknadsföringslagen. Frågan är vem som är ansvarig för att det ska framgå att det är reklam som visas, publicisten eller annonsören? Detta ansar borde rimligtvis ligga på publicisten, d.v.s. den som upplåter sin blogg för annonsering. SVT Plus var ju uppenbart emot företagen och utmålade dem som de största skurkarna. Lite störande är programledaren Åsa Avdic i ett samtal med ett reklamköpande företag menar på att de har huvudansvaret eftersom de gör affärer med ”unga personer som inte har superkoll på lagen”. Grejen är ju att alla, oavsett ålder, är skyldiga att känna till lagen. Moraliskt kanske det är fel och företagen drar nytta av situationen, men lag och allmän moralisk uppfattning går inte alltid hand i hand. Lag är lag och tycka kan du göra på toaletten.
Spelbolagens agerande är lite annorlunda. De är oftast inte ute efter att locka bloggens läsare, utan siktar mycket högre. De betalar främst för länkarna i inläggen eftersom de får spelbolagets sajt att ranka högre på Google. För dem spelar det mindre roll om bloggaren bestämt avråder sina läsare att spela poker på nätet, så länge de får en länk. Är det då i strid mot marknadsföringslagen?
Jag tycker det finns en tydlig skillnad i syftet med de köpta blogginläggen. Den ena sorten är direkt till för att sälja produkter till läsarna, medan den andra inte alls (eller nämnvärt) bryr sig om läsarnas agerande.
Det var ett intressant inslag i Plus och jag rekommenderar alla att läsa artikeln och se programmet. (avsnittet borttaget från SVT Play)
Det är inget nytt fenomen direkt. Redan 2010 skrev Resumé om Charlotte Perelli och Pernilla Wahlgrens smöriga inlägg.
Bra inlägg! Som vanligt betydligt mer initierat och kunnig än någon SVT-reporter som försöker sig förstå sig på vad det hela handlar om och eventuelal gråzoner.
Intressant artikel, känns som att detta inte är nytt. Frågan är som du säger vart ansvaret ligger publicisten eller annonsören. Sen blir det svårt att bevisa vad är oetiskt betende och vilket som är vanliga blogginlägg med reviews.
Sen måste man också ha klart för sig att de många många bloggar är gjorde för att vara en reklamspridare. Med det menar jag att man länkar till sina egna sidor för att ranka bättre. Inte alltid för att det är av värde för läsaren, eller det bästa sidan för ämnet utan för det är ens egen. Inget konstigt med det med det men det är väl det som är problemet med seo. Inte alltid man utgår från vad som är bäst för besökaren.
Bra inlägg som belyser ett faktum som man måste tänka på.
Va händer mannen? Tagit timeout eller?
Ja det har blivit en liten time-out med bloggen. Men jag funderar på ett inlägg just nu.