Har du tankar på att skapa en webbplats? Då har jag lite tips som kanske kan hjälpa till på traven. Innan du registrerar domän och påbörjar konstruktionen av webbplatsen är det viktigt att göra lite efterforskningar. Se till att kolla upp hur konkurrenssituationen ser ut inom din nisch. Upptäcker du att det finns en eller flera webbplatser som är starka konkurrenter till ditt projekt så kan det vara läge att redan nu tänka över om projektet kommer bli lönsamt. Du kan helt enkelt bli tvungen att kasta din idé i papperskorgen och börja tänka ut något nytt.
Kommer du fram till att din webbplats klarar av konkurrensen eller helt saknar konkurrens så måste du ta tag i nästa viktiga steg. Planering. Det är väldigt viktigt att du planerar ditt arbete, speciellt om du tänker bygga sidan själv, men även om du köper en färdig mall. Nu säger vi att du ska bygga sidan själv, se då till att sätta upp ett tydligt schema för hur och i vilken ordning du ska arbeta.
Lista de olika delarna i arbetet t.ex såhär:
1. Planering (2 dagar)
2. Registrera domän och skaffa webbhotell (1 dag)
3. Sidans struktur (5 dagar)
4. Sidans grafiska design (7 dagar)
5. Databasen (3 dagar)
Sedan bör du specificera arbetet i de olika punkterna så väl som möjligt, allt för att undvika att du glömmer viktiga delar i kodningen. På så sätt kan du undvika att tvingas göra om stora delar av sidan om du upptäcker att du glömt bort en viktig detalj. Börja med att göra det övergripande ramverket och testa det i så många webbläsare som möjligt (Internet Explorer (alla senare versioner), Firefox, Opera, Flock etc.) Upptäcker du för sent att sidan fungerar dåligt i någon webbläsare så kan det krävas mycket tid att gå igenom alla HTML-/ASP-/PHP-sidor för att rätta till problemet.
Databasen är oftast enklare och kräver inte samma korrekthet från början, det är enkelt att göra nödvändiga ändringar under arbetets gång. I alla fall om du kör en Access-databas utan en massa relationer.
Sidans grafiska element är också viktiga (min akilleshäl) och du bör lägga mycket tid på detta. Tänk bara på att inte dränka sidan i grafik eftersom detta slöar ner den mycket. Det går att göra mycket av designarbetet med hjälp av CSS.
Om jag inte har hastat igenom allt för snabbt så borde vi vara framme vid stadiet då du har en sida som ä redo för publicering. Nu bör du sätta upp olika mål för sidan.
Exempel på mål:
– 50 länkbyten inom två veckor
– 200 unika besökare/dag inom två veckor
– Google Pagerank 3 vid nästa uppdatering från Google
– 1000 registrerade medlemmar inom en månad
Vill du slippa länkbyten så är Google Adwords ett väldigt bra sätt att marknadsföra din webbplats. Länkbyten är dock ett väldigt bra sätt att öka din Pagerank, som i sin tur gör att du visas högre upp bland sökresultaten. Länkbyten leder i de flesta fall till gratis marknadsföring genom ökad synlighet i sökresultat. Dessutom ger ju länkbyten också trafik direkt från sidorna du har ett länkbyte med.
Lämna ett svar