Tips till dig som ska köpa SEO

Köpa SEOIdag är viljan att köpa SEO starkare än någonsin bland svenska företag. Både stora och små företag väljer att köpa in SEO från konsulter i jakten på ökad försäljning över nätet. Det skiljer dock ganska mycket mellan SEO för småföretag och storföretag. De små företagen saknar ofta de starka varumärken som stora företag har byggt upp under lång tid – kanske till och med innan webbens uppkomst. I detta blogginlägg riktar jag mig främst till mindre och ganska nystartade företag.

För dig som småföretagare är det extra viktigt att hushålla med marknadsföringspengarna. Då är det viktigt att veta vilka SEO-tjänster man ska köpa – samt kunna avgöra vilket SEO-bolag som kan leverera ett bra resultat.

Välj de sökord som är bäst för dig?

Bara för att man har som mål att synas högt upp på sökord med stora sökvolymer betyder det inte att det är den bästa strategin för att öka försäljningen. De stora och generella sökorden är oftast betydligt mer konkurrensutsatta än mer nischade sökord. Vi antar att du driver en nätbutik som säljer bestick. Då kommer du säkert att tänka på sökord som ”bestick”, ”matknivar”, ”knivar”, ”skedar”, ”gafflar”. Dessa ord är väldigt generella och indikerar inte att den som söker egentligen vill köpa bestick. Genom att optimera för denna typ av sökord är risken stor att du får en minskad avslutsfrekvens, d.v.s. att en lägre procent av besöken leder till ett köp. Du har betalat för alla besök, men får bara utdelning på ett fåtal av dem.

Istället kan det vara bättre att nischa sig på fler sökord som har mindre sökvolym. Ofta kan du bland de nischade sökorden hitta kända varumärken att optimera för. Genom att undersöka sökvolymen på dina olika produkter och tillverkare kan du hitta sökord med låg konkurrens som dessutom är mer riktade mot köpsugna kunder. Det kan t.ex. handla om sökord som ”bestick Gense”, ”bestickset Alessi” och ”Iittala glas”.

Google SEO först – sociala medier senare

Mitt råd är att först lägga allt krut på Google och vänta med marknadsföring i sociala medier. Du får mer för dina pengar inom SEO och Google är en betydligt större ekosystem. Mer om detta finns att läsa på Disruptive.nu.

Vad kostar SEO?

Det är en fråga som är helt omöjlig att svara på eftersom olika sökord och företagssajter kräver olika stor arbetsinsats. Det är viktigt att u sätter dig ner och skapar en kravspecifikation över de mål du har med din sökmotoroptimering. Ta in offerter från flera olika SEO-leverantörer och jämför dessa. Det kan vara svårt att som hel grön på området veta vad som utlovas enligt offerten. För att få mer kött på benen kan det vara bra att anlita en fristående konsult som får komma med åsikter om SEO-leverantörens erbjudande. Du kan också posta en tråd på SEO-forum och be forum-medlemmarna komma med synpunkter. I mån av tid svarar jag gärna så gott jag kan på dina frågor. Skicka mig ett mail till kristoffer@wedholm.net.

Glöm inte konverteringsoptimeringen

Konverteringsoptimering är att förbättra användarupplevelsen av webbplatsen. Mer specifik handlar det om att underlätta för kunder att genomföra ett köp. Det innebär också att kunderna enkelt hittar de varor som önskas.

Konverteringsoptimering och sökmotoroptimering är två skiljda saker. Många SEO-leverantörer erbjuder även konverteringsoptimering, men då som extratjänst skiljd från sökmotoroptimeringen. Om du har en webbplats som brister i användarvänlighet är risken stor att du inte får ut så mycket av de bra positionerna du fått  genom din sökmotoroptimering.

Ställ frågor och engagera dig

När du hittat en SEO-leverantör är det viktigt att du engagerar dig i arbetet. Låt inte leverantören glömma att du är kund hos dem och att du är angelägen om att få bra resultat. Ställ frågor till leverantören om det är något som är oklart. Var inte rädd för att ställa dumma frågor. Det borde vara en självklarhet för alla SEO-bolag att deras kunder inte besitter någon djupare kunskap om SEO. I så fall hade antagligen du som kund gjort jobbet själv eller lagt ut avgränsade/specifika delar av SEO-arbetet.

6 kommentarer

  1. MItt råd brukar faktiskt vara att man ej skall gå på de mindre orden, utan på de större bredare. Det är såklart en budgetfråga men ofta kommer med SEO, olika typer av extrautgifter, men inte i pengar, utan i tid.

    Det kan handla om att bygga om arkitekturen på sajten
    Det kan handla om att addera texter
    Redirects (ofta har ehandlare som aldrig gjort SEO, flera tusen 404, som man kanske inte alltid skall 301 till indexsidan)

    Börar man addera ihop allt detta kan det handla om signfikanta kostnader (beroend epå hur du värderar din tid) så därför är det oftast att betala ytterligare lite, för att ranka bra på ord med bra med trafik, även om konverteringsprocenten är lägre

    Du kan nämligen konvertera dem senare, genom att använda retargeting, som är väldigt billigt…

    mina 25 öre…

    1. Tack för input Christian. Konverteringsoptimering är inte min starkaste sida. Det där med 404-sidorna kompletterar inlägget bra. Det är lätt att missa dem och gå miste om den styrka de besitter. Många gånger redirectas de inte ens till startsidan, utan skräpar bara ner domänen med ogiltiga url:er.

  2. Min poäng är att det finns mkt kostnader inom SEO, som inte alltid syns som pengar ut från kontot utan kostnaden är i tid…

    Ville bara förtydliga!

  3. Majoriteten av kunder som idag kontaktar en, brukar alltid säga att de skickar offert till flera olika bolag. Det är en prisfråga för dem, inte alltid ser de efter kompetens.

    1. Pierre, jag har försökt välja SEO-leverantör och om man inte redan är väldigt kunnig så är det jättesvårt, för de flesta SEO-säljare kan inte förklara vad det är de säljer.

      1. Så sant. På säljsidan kan det helt klart finnas brister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *