Det är nog lika omöjligt att svara på som, vad händer efter döden? Men en sak som är säker, tror jag, är att det finns en webb efter Google. När giganten mött samma öde som Altavista och Lycos. När det gäller Googles fall tror jag det kommer påverka webben så mycket mer än den tidigare sökmotordöden. Google har blivit en väldigt viktig källa till besökare för många webbplatser, och ofta är det den enda eller i varje fall klart dominerande källan.
Än så länge har man inte hört något drastiskt besked från Google angående den rådande finanskrisen. Det enda jag hört är att Google har lagt många nya experimentprojekt på is för att spara pengar utifall de skulle drabbas hårdare framöver.
Det är läskigt hur fort man glömmer. Jag kommer inte ihåg när jag bytte från Altavista till Google. Men det borde varit någon gång kring 2003/2004. Hur kunde Google på så kort tid bli marknads-ledande? Visst, de hankade sig fram i ett år eller två, men efter det skjöt de i höjden. Många hävdar att det var på grund av Googles förmåga att leverera relavanta sökresultat. Jag är tveksam, är vanliga användare så insatta att de bryr sig? Är det så lätt att få människor att ändra vanor? Kanske om man får med sig tillräckligt många ledarhanar så kommer deras flockar att följa efter.
Men nu är det dags att återgå till vad som händer efter Google. Vilken sökmotor kommer vara dominerande? Är det någon redan etablerad (Yahoo, MSN, Ask) eller blir det som i fallet Google någon helt ny uppstickare. Kommer det över huvud taget att finnas en dominant på markanden eller kommer det vara nischade sökmotorer för olika typer av media? Jag tror på dominantteorin eftersom folk efterfrågar enkelhet, det är smidigt att kunna söka efter allt på samma sajt.
Ogenomtänkta affärer kan också vara något som sänker jätten i slutändan. Även alla experimentprojekt Google håller på med kan bli kostsamma. Ett sista stort hot mot sökmotorn skulle vara att de drogs in i, och förlorade en rättstvist om deras marknadsdominans.
Google har gjort mycket bra för webben, men också mycket dåligt. Länkar har enligt mig fått en allt för stor roll i sökmotor-positioneringen. Detta har lett till att antalet länkkataloger ökat mycket. Vilka använder egentligen en länkkatalog för att hitta nya webbplatser. Möjligtvis webbutvecklare som jag, som letar efter sajter inom samma nisch. Enligt mig borde Google lägga större vikt på innehåll istället för inlänkar.
Avslutningsvis kommer en gissning från min sida. 2012 är året då Google ”dör”.
Att Google köper Facebook var ju ett första april skämt 2008, däremot har Microsoft sina fingrar med i spelet när det gäller Facebook.
Pinsamt av mig och min dåliga research :) Det får bli en liten editering av inlägget…