Företag som erbjuder sökmotoroptimeringstjänster finns det gott om, men långt ifrån alla är bra. När du ska sökmotoroptimera din företagssajt eller webbshop är det extra viktigt att det inte blir helt fel. Att sökmotoroptimera en sajt innebär vissa risker. Det man gör är ju att försöka få den att ranka bättre på viktiga sökord och sökfraser. Risken är att man går lite för långt och blir bestraffad av Google, vilket i sin tur kan vara förödande för ens verksamhet på nätet.
Det är viktigt att företag som erbjuder sökmotoroptimering tydligt redovisar hur arbetet genomförs. Vad gäller optimeringen av kod och innehåll på din sajt tror jag väldigt få SEO-företag gör någon större skada. Risken är dock att vissa gör för lite jobb just på den biten. Jag anser att den ”farliga” biten är hur man bygger inlänkar till sajten som ska optimeras. Inlänkarna ska helst läggas upp under en längre tid, så att din sajt inte helt plötsligt får hundratals inlänkar över en natt. Om de dessutom har exakt samma länktext kan Google säkert uppmärksamma det och misstänka att dessa länkar inte är naturliga, utan fabricerade i syfte att ranka högre.
Vad bör man tänka på
Om du funderar på att anlita ett SEO-företag bör du vara kritisk om det utlovas topplaceringar på sökord och sökfraser. Vilka sökfraser lovar de i så fall att du placerar dig i topp på? Det är inte svårt att få en sajt att ranka högt på ”Jultomten bor i Ödeshög”, men hur många söker på det? Du vill ju att ditt företag ska hamna på Googles förstasida på sökord och fraser som många söker på.
En stor del av sökmotoroptimeringen bygger på att länktexter i länkat till din sajt förbättrar din placering vid sökningar på just den frasen (eller delar av) som länktexten består av. Kontrollera därför med SEO-konsulten hur lång tid länkarna till din sajt kommer ligga uppe. Effekten av dem försvinner strax efter att de plockas bort, och det är inte självklart att de kommer ligga kvar om du avbryter samarbetet eller slutar betala SEO-företaget.
Skilj på onpage-optimering och offpage-optimering. Onpage-optimeringen är det arbete som görs i sajtens kot och innehåll. Detta arbete är till stor del ett engångsjobb och när det är färdigt så behövs SEO-företaget inte mer.
Offpage-optimeringen är arbetet med att fixa inlänkar med rätt (relevanta) länktexter som nämndes ovan. Dessa länkar gör endast nytta så länge de ligger kvar och pekar mot din sajt. Här kan det vara viktigt att se över hur avtalet med SEO-företaget ser ut. Hur länge förbinder de sig att effekten av dessa varar?
Det blev lite stressigt för mig i slutet av detta inlägg så det kan komma att redigeras senare när jag har tid.
Lämna ett svar